Samtal om svensk skola

I en utsändning i Axess TV ser vi den andra delen av en serie om svensk skola. Under rubriken “Svensk skola – elit eller medelmåtta? går man igenom grundskolan och den högre utbildningen.

Programmet är inspelat på Englsbergs herrgård i oktober 2012 och moderator är journalisten Lotta Gröning.

Talare i detta avsnitt var Inger Enkvist, professor vid Lunds universitet och Metta Fjelkner, förbundsordförande för Lärarnas Riksförbund, samt Dan Johansson, ordförande för Lärarförbundet i Finland.

Axess beskriver programmet enligt nedan:

“Frågan var hur ska Sverige kunna konkurrera på världsmarknaden i framtiden? I takt med globaliseringen har utbildningssystem blivit mer jämförbara. Världskonkurrensen gör allt till en enda stor idoltävling och all form av medelmåttighet tenderar att raderas ut.

Sverige jämförs numera med dem som är bäst i världen. Nyligen rankades Europas bästa universitet. KTH placerade sig bäst, på en trettonde plats. Hur ska Sverige kunna hävda sig och vad krävs för att åstadkomma världens bästa utbildningssystem? Hur ska Sverige ta sig in i världseliten på utbildningsområdet?”

Hela serien beskrivs enligt nedan:

“Krävs en elitsatsning på utbildning för att klara världskonkurrensen? Det är en av frågorna som ställs på detta seminarium inspelat på Engelsbergs herrgård i oktober 2012. Medverkande är bland andra utbildningsminister Jan Björklund och Metta Fjelkner, förbundsordförande för Lärarnas Riksförbund.”

Och se hela serien här.

Första delen tar upp Nutiden, den andra tar upp Grundskolan och den högre utbildningen och den tredje Framtiden.

* Det krävs medlemskap på Axess för att se alla programmen. Men LR:s medlemmar, och även läsarna av denna blogg, kan se den del seminariet som Metta Fjelkner medverkar i här.
(Scrolla fram till ca 16:50.)

 

Kommentarer (2)

    • zoran skriver:

      Nej, inte nu längre! Vi kontaktade Axess som vänligt nog släppte fri den del där Metta Fjelkner medverkar. Se länken.

Lämna en kommentar

  • (will not be published)