Nya krav på statlig skola

Idag för Kristdemokraternas ungdomsförbund fram krav på statlig skola. Vi läser om det här.

Det är inför KDU:s riksmöte i mitten av maj som förbundsstyrelsen föreslår att beslutet om kommunliseringen av skolan ska rivas upp.

Skolan är ”en så viktig del i den svenska samhällskonstruktionen att den bör styras centralt av staten”, skriver förbundsstyrelsen i sitt förslag till nytt skolpolitiskt program, som SvD tagit del av.

Enligt ungdomsförbundets ordförande Aron Modig finns det flera skäl till att staten åter bör vara huvudman för skolan.

“I dag har vi dubbelkommando, vilket innebär ganska stora problem. Kommunerna sköter skolan, men staten kommer med direktiv.”

Kommunaliseringen, som innebär att lärarna inte längre är statligt anställda, har dessutom haft negativa effekter för läraryrkets status, anser KDU:s ledning.

Det är ”inte rätt” mot elever att de i dag går i fundamentalt olika skolor, beroende på var de bor, konstaterar man.

”Kommuner har olika ekonomiska förutsättningar att bedriva en god skola på, det bör inte drabba eleven”.

“Det är klart att ett förstatligande av skolan inte löser problemen över en natt, och det är ett jätteprojekt. Men jag tror att det här är rätt sak att göra”, säger Aron Modig till SvD.

Hittills har Folkpartiet och även Vänsterpartiet satt ner foten och krävt en statlig skola. Om nu KDU får med sig Kristdemokraterna så börjar vi se en rörelse som kan sätta större stenar i rullning. Och det förtjänar att påpekas att: “Allt som är fast förflyktigas”, allt förändras. Skolan förtjänar få en nationell styrning som ser till hela landets behov när det gäller utbildning och kunskapsförsörjning.

Statlig skola år 2020. Någon däremot?

 

Kommentarer (3)

  1. Jan Lenander skriver:

    En förbättrad statlig skola där kommunerna kan få spela en roll men SKLs inflytande över skolan tas bort helt. Ja tack!

  2. Pekka Karvonen skriver:

    Och om några på SKL därmed blir utan arbetsuppgifter kan de på prov få hjälpa till med rast- och provvakt, kopiering samt skötsel av cafeterior på närbelägna skolor.

Lämna en kommentar

  • (will not be published)