Läxförbud uppmärksammas internationellt

Blott Sverige svenska politiker har…

Svenska kommunpolitiker låter nu tala om sig över världen. I tidningen Independent berättar man om att fullmäktigeledamöter  i “the central Swedish city of Hallstahammar” vill förbjuda läxor. Man anar en viss skepticism hos reportern som påminner om att Sverige intagit en speciell position i skolfrågor:

”Sweden is well-known for its liberal approach to teaching, and is widely considered to be the nation which pioneered free schools…”

Därmed har gårdagens nyhet alltså farit ut över världen och gett en inte särskild önskvärd bild av landet som sjunker mest i PISA.

Sverige är nog enda landet i världen som möter sjuknande (eller rättare sagt sjunkande) kunskapsresultat, försämrad läsförmåga och sämre matematikkunskaper hos landets elever med att föreslå att läxor avskaffas…

Men så är ju kommunskolans huvudmän i allmänhet vare sig utbildade lärare eller särskilt kunniga i skolans verksamhet. Ändå får de göra som de vill på grund av då det heliga kommunala självstyret. De som kämpat för att stärka den lokala demokratin trodde väl knappast att det skulle leda till dessa rubriker i världens tidningar…

Kommentarer (3)

 1. J-O Ericson skriver:

  Hej,
  felskrivningen “sjuknande kunskapsresultat” kanske inte är en felskrivning? För det är ju just vad det är, sjukt!

 2. Kathleen Andersson skriver:

  Jämför Hallstahammars reaktion till sjunkande resultaten med Englands motsvarighet till SI (Ofsted)
  “Heads should be able to impose penalties on parents who don’t make children do their homework,” says Sir Michael Wilshaw (Ofsteds general direktör)
  Lite skillnad i reaktion till sjunkande PISA resultaten. Jag säger inte att mitt gamla hemland alltid gör rätt men jag vore glad om vi fick uppbackning av föräldrar och politiker i våra försök att höja kunskapsnivå här hemma.
  Samtidigt är det intressant att notera att barn med invandrarbakgrund i Storbritannien inte drar ner resultaten i skolorna “Immigrant communities are doing very well educationally and it should be recognised that they have added value to this country’s performance,” he said.
  Tänk om alla dessa som påstår att ökad invandring påverkat PISA resultaten negativt!

Lämna en kommentar

 • (will not be published)