Illa dolt lärarförakt

Den senaste krönikan från Mats Edman, chefredaktör för SKL:s tidning Dagens Samhälle, har fått en del lärare att reagera.

En lärare säger med ilsken röst:

”Jag får alla mina fördomar om denna tidning bekräftade. Mats utmärker sig som en mästare i att vantolka sommarens statistik från Skolverkets attitydundersökning.”

Vad menar då de kritiska rösterna är så bekymmersamt när Dagens Samhälles chef skriver sina ofta provocerande krönikor? Är det inte bra att någon granskar även lärarkåren, undrar vän av ordning?

Jo, så här förklarar en upprörd lärare, som vanligtvis vinnlägger sig om att vara nyanserad och sällan brusar upp, som nu. Men att påstå sig “avslöja lärarnas attityder” och mena att lärarna är självgoda, ja då tycker till och med en tålmodig lärarsjäl att måttet är rågat:

 ”När 93 % av lärarna anser sig ha kunskaper och förmåga att leda eleverna, kommenterar Edman detta med att lärarna har “höga tankar” om sig själva. Han ifrågasätter dessutom att lärarfacken larmar om missnöje när de nu är så nöjda.

/…/

Inte ett ord om att det skulle kunna vara så att lärarna har förmågan att leda sina elever, men inte ges möjlighet till detta av sina lokala politiker. Därav ett dubbelt så stort missnöje med lokala politiker än riksdagspolitiker. En analys som, för många med elementära kunskaper om svenska skolas utveckling, torde vara självklar.”

 Och så ett sista slutord från lärarhåll:

“Mats avslutar med ‘Så usla betyg får inte ens vi journalister’. Så är det säkert, men Mats gör sitt bästa för att försämra även denna sin egen yrkeskårs betyg. Att han vill försämra lärarnas förtroende framgår tydligt och det är sorgligt nog föga förvånande med tanke på den organisation han jobbar för.”

Se Mats Edmans krönika nedan. (Tyvärr finns den ej att läsa på nätet.)

 Dagensamhalle

Kommentarer (7)

 1. Robban skriver:

  Så enligt Mats är det positivt att friskolorna med sin mycket högre grad av obehöriga lärare anser sig vara bra på att förbereda eleverna för framtiden, jämfört de utbildade lärarnas mer självkritiska syn på skolan? Märklig slutsats.

 2. Anders skriver:

  Ditt citat “När 5 % av lärarna saknar förtroende för lokala politiker och 10 % saknar förtroende för regerings- och riksdagspolitiker”
  stämmer inte överens med artikeln du länkat, som istället anger att det är siffran för hur många som har förtroende.
  Och att det är 5 respektive 10 procent som har förtroende kan nog vara skäl att skriva “få vänner”.

 3. Jan Lenander skriver:

  Det som vi vant oss vid som naturligt borde vara ytterst förvånande. Hur kan en arbetsgivarorganisation sprida negativ propaganda om sina medlemmars medarbetare?

  Tänk er situationen att Steve Jobs skulle ha sagt att medarbetarna på Apple var korkade och uppblåsta. Inte att han sa “shithead” om någon han ville bli av med utan om alla inklusive de som skulle arbeta åt honom i många år framöver. Apple-aktien skulle ha störtdykt!

  En arbetsgivare lockar till sig duktiga medarbetare genom att de tror att de ska bli rättvist och positivt behandlade. Då fungerar det inte att smutskasta sina medarbetare annat än de man vill bli av med. Vill SKL göra sig av med alla verksamma lärare?

 4. Mikael Jonsson skriver:

  Jag vet inte om jag tolkade artikeln fullt så negativt. Jag såg istället den tuffa Hr Edman ge slängar åt den kommunala organisationen som helhet och beskriva en kommunal skola där lärarna tror på sin grundläggande förmåga (och kanske uppvisar mer hälsosam självkritik än friskolelärarna), men där politiker och makthavare hindrar detta. Visst, Dagens Samhälle’s frispråkighet och högersväng kan vara provocerande ibland, men han har en indirekt poäng i att vi måste räta på ryggen och inte vara så negativa mot vår egen arbetsplats. Gilla läget och var konstruktiv eller byt arbetsgivare. För denna artikel bygger just på statistik där *vi själva* stått för svaren på frågorna, utan de svaren skulle han inte kunnat gå så långt som han gjorde.

Lämna en kommentar

 • (will not be published)