Brist på ledarskap

Jag har aldrig varit i Bjästa. Jag är inte lärare. Med detta sagt så finns det ändå en del att säga om det uppmärksammade fallet med den våldtagna flickan Linnea.

Om vi ska se hur skolan skildras i media så är det en förfärande inkompetens från ansvariga som uppvisas. Givetvis finns det säkerligen en hel del överdrifter och hårdvinklingar olika medier.

Men det som nog upprört folk är inte bara vad man inte gjort, utan ännu mer vad man säger och hur man talar om den utsatta flickan. Men ”man” menar jag de ansvariga i Bjästa kommun.

Idag kommer ännu en anledning att ifrågasätta kommunens och skolledningens kompetens. Det är skolchefen Anders Fager som uttalar sig i Expressen, Skolchefen: Linneas mamma ställde för höga krav.

Fager riktar rätt skarp kritik mot Linneas mamma som förmodligen varit förtvivlad över att dottern kunnat bli våldtagen på skolans toalett. Men kommunens skolchef menar nu att mamman har gjort det värre och legat på för mycket:

”Ja, definitivt, utifrån att hon drivit på saken så här. Jag vet inte om det gjort att förföljelsen på nätet ökat men den har ju inte blivit mindre om vi säger så”, säger Fager.

Att försöka skylla ifrån sig är aldrig en bra strategi.

Det som kommer fram i alltför många artiklar om fallet i Bjästa är dålig ledning och brist på kommunikation.

Samtidigt ska man nog komma ihåg att det vi ser är en struktur som finns i vårt samhälle i stort, inte bara i det lilla samhället Bjästa…

Lämna en kommentar

  • (will not be published)