Besvärande mattetapp i Sverige

“Mattekunskaperna rasar på högskolan”. Rubriken i dagens Svenska Dagbladet är obönhörlig i den bistra verklighet den beskriver.

Egentligen är det bara en följdriktig konsekvens av de larmrapporter vi tagit del av och som förmedlas i bland annat PISA.  Alla nivåer sjunker i den svenska skolan. Och det allvarligaste enligt experterna är att också de bästa blir sämre.  Läs nyhetsartikeln här.

Frågan är vad som kan göras?

Svenska Dagbladet har en storsatsning på denna fråga i dagens tidning på nätet. Här kan man bland annat chatta, delta i diskussionen och även göra olika mattestest.
Dessutom kan man läsa en intressant intervju med den brittiska ekonomen och högskoleexperten Alison Wolf. I artikeln “Allvarligt om Sverige rasar i högskolerankningen” menar hon att en satsning på elituniversitet kan vara en väg framåt.

Den minnesgode kan erinra sig att det är samma Alison Wolfe som skrev i Lärarnas Riksförbunds bok “Våra drömmars skola” inför valet 2006.

Vad säger lärare om denna situation, som Lärarnas Riksförbund varnat för många gånger genom åren? Diskutera gärna här och eller sprid detta vidare.

På tal om den svenska matematikundervisningens problem kan vi tipsa om ett reportage i TV4:s  Kalla fakta, “Den stora felräkningen”. Där lyfter man fram at Sverige är ett av få länder som övergett den gamla matematikundervisningen.

Lämna en kommentar

  • (will not be published)