Tänka nytt kring läromedel

Tankar om nya sätt att skapa läromedel spirar hos många lärare idag. Många lärare jag talat med är missnöjda med tryckta läromedel som alltid ligger steget efter, digitala läromedel som bara är vanliga läromedel fast på nätet eller DVD, läromedel utan källor, dyra licenser o.s.v.

När jag var på SETT häromveckan och föreläste om Wikiprojekten – hur vi kan skapa kollaborativa, fria och levande MOOC:s och läromedel i fria plattformar som redan finns på plats, var det många som kom fram och hade nyfikna frågor om de lite mer okända wikiprojekten jag talade om, som Wikiversity och Wikibooks. (Du kan hitta mitt underlag här!) Många verkade tända på idén att skapa MOOC:s i Wikiversity, och jag fick många frågor kring hur en MOOC fungerar, och huruvida det verkligen är gångbart att låta elever, inte bara läsa kurser, utan vara med och skapa dem. Jag är i full gång med att dra igång ett sådant projekt, och om någon vill bolla idéer kring detta är det bara att höra av sig! Med hjälp av Flipp Portalen på Wikimedia Commons kan också flippade kurser skapas.

Prova nya saker

Prova nya saker

Flera insåg också värdet i att skapa egna läromedel i Wikibooks. Allt från att bidra med recept från lågstadieelever till att skapa läromedel för kurser på gymnasiet diskuterades. Att själv kunna bidra, låta elever bidra, anpassa till just dina moment och ditt val av stoff – att göra ett riktigt kollaborativt läromedel – det var uppenbart att möjligheten lockade många, även om man också ser såväl mycket arbete som problem med projektet.

Nåväl, nu är Projekt Öppna Läromedel på Wikibooks igång. Det finns sedan tidigare läromedel skapade för många kurser på såväl grundskolan som gymnasiet men tack vare en nytändning på Twitter i fredags där Kristian Niemi, Lars Arvidsson Sara Mörtsell och jag samlades kring en tanke och en vilja att sätta fart är nu projektet aktivt. Fler deltagare har anslutit sig.

Vill du vara med? Har du tankar kring projektet? Fler idéer? Det är bara att haka på!

 

Kommentarer (7)

 1. Håkan Elderstig skriver:

  Hej, jag vill vara med – eller rättare sagt – jag är med sedan fem år. Likaledes finns grundskoleboken.se som Ingemar Wiklund driver. Vi har båda Mediawiki som motor.

  Jag är mycket intresserad av att samarbeta med andra skribenter. Det har visat sig vara svårare än jag trodde att locka skribenter i min wiki. Mina kollegor skriver en del men det lyfter inte. Kanske borde jag skrivit i WikiBooks men jag kände inte till det då och det hade varit fel att skriva på Wikipedia, det insåg jag. Jag är öppen för alla möjliga lösningar som ökar samarbetet och räckvidden. Skulle gärna gå ihop med andra wikisar eller koppla ihop dem på något sätt. Det finns många tänkbara möjligheter, importera wikisarna till en, koppla ihop wikisarna genom ett överordnat verktyg eller en sajt. Det fanns en utlysning om att söka projektmedel från Vinnova som ledde till diskussioner mellan oss Emmawiki och Johan Falk (som skrivit om matematik på WB). Det blev ingen ansökan men vi funderade på att starta en ideell förening för oss som sysslar med wikisar i synnerhet och fria lärobjekt i allmänhet.

  Jag håller med om att det har börjat hända mycket kring wikisar nu. Vi behöver prata ihop oss så vi kan samla resurser och få ut mesta möjliga. Ska vi börja med att starta en FB-grupp för att diskutera detta vidare? Det finns mycket mer att säga i frågan men jag stannar här just nu. Det ska bli spännande att ta del av denna utveckling!

  • Ylva Pettersson skriver:

   Hej! Vad glad jag blir! Det är klart att vi ska samarbeta! När det gäller flytt av material kan du få hjälp via Wikimedia SE. Jag har startat en grupp nu på fb, Öppna läromedel – ett bra förslag! Alla är välkomna att vara med och diskutera. Det verkar vara många som har haft liknande önskan om att samverka kring Öppna läromedel, lärare vill kunna påverka och använda eget material, arbeta kollaborativt. Nu finns alla verktyg på plats så vi är fria att utveckla projektet så långt vi kan! Tack för ditt meddelande – vi ses!

 2. Håkan Elderstig skriver:

  Hej,
  jag är inte säker på att det är helt enkel att flytta in wikiskola på WikiBooks. Jag använder mallar och extensions som inte finns på WikiBooks. Inte just nu i alla fall. Vet du om det går att påverka sådant?

  En annan fråga rör externa länkar och inbäddat material. Jag bäddar ofta in filmer från youtube och länkar till bra resurser. Wikipedia har, som jag förstår det, en strikt policy att allt ska vara egenproducerat material. Hur är det med WB?

  Jag undrar om vi kan ha en bredare syn på fria läromedel i gruppen. Dels för att kunna samverka och marknadsföra de andra wikisarna som finns i väntan på ett eventuellt samgående. Dels finns det många andra former av fria lärobjek. Jag tänker på diverse projekt på Google Drive, skapelser i Algodoo, SketchUp, PhET, GeoGebra, för att nämna några. Jag tycker man ska till vara alla möjligheter. Skulle du kunna tänka dig att ändra litet i det klistrade inlägget? Och så skulle vi kunna diskutera i gruppen vad inriktningen ska vara och börja lista vilka OER-projekt som finns.

  Som jag nämnde tidigare vill jag skapa en förening för oss som sysslar med OER för att kunna påverka, söka medel, etc. Den diskussionen vill jag också föra i FB-gruppen.

  • Ylva Pettersson skriver:

   Hej!

   Du är nu tillagd i fb-gruppen! Jag tar med dina synpunkter och frågor till Wikimedias styrelsemöte på lördag, och ser till att någon av de tekniskt kunniga på kansliet tar kontakt med dig! Alla sorters samarbeten är bra – och många i det utvidgade kollegiet letar efter sätt för lärarna att få inflytande över läromedlen!

 3. Håkan Elderstig skriver:

  Jag läste om skillnader mellan wikibooks och wikipedia och inser att det inte passar att plocka in wikiskola i WB. Wikiskola är på sätt och vis raka motsatsen. De kompletterar alltså varandra och jag bidrar gärna till WB med texter.

  Jag är intresserad av att kunna organisera om material för att anpassa till läsaren. Ett dynamiskt verktyg. Kanske byggt på Semantic MediaWiki.

 4. Håkan Elderstig skriver:

  Tack, jag skulle gärna diskutera om det finns några möjligheter att komma in i Wikimedia-gemenskapen. Kanske som någon annan Wiki-variant, typ WikiOER, WikiEmbed, WikiLärplattform, WikiKursplanering, eller dylikt. Nu spånar jag men jag tänker att man kanske kunde se vad man kan göra med Mediawiki och lämpliga extensions för att göra ett flexibelt, multimedialt, dynamiskt läromedel.

  Jag ser fram emot en kontakt.

Lämna en kommentar

 • (will not be published)