Varför finns det inte karriärsteg för studie- och yrkesvägledare som det finns för lärare?

När jag var på Skolforums stora utställning på Stockholmsmässan under höstlovet såg jag lappar i LRs monter med förslag på karriärsteg för lärare. Detta gjorde mig riktigt fundersam över varför bara lärare?…..

Varför får bara lärare bli förstelärare och liknande karriärtjänster och inte också studie- och yrkesvägledare. Det skulle väl vara helt i sin ordning att även studie- och yrkesvägledare kunde ges möjlighet till att bli t ex specialist studie- och yrkesvägledare inom exempelvis: studier eller arbete utomlands, validering, elever med särskilda behov, studiefinansiering etc.

Har elever frågor om sådant som elevens egna studie- och yrkesvägledare inte kan svara på eller bara kan svara på generalistnivå ska eleven kunna hänvisas till specialisten.

Arbetsgivarna borde ge studie- och yrkesvägledare som vill specialialisera sig tid för att fördjupa sig inom specifika områden och samla information och material som sedan kommer eleverna tillgodo och även studie- och yrkesvägledarkollegorna.

Nätverken för studie- och yrkesvägledare skulle på detta sätt också få ökand kvalitet om vägledarna inom en kommun eller stadsdel kunde få chansen att får fördjupade specialistkunskaper.

Det borde dessutom vara en statushöjande faktor för skolor som har en specialist SYV och kanske detta går att synkronisera med skolans profil…..

… en sak till: Varför dröjer legitimationen för studie- och yrkesvägledarna?

Vid pennan 2012-12-03

Kommentarer (5)

 1. Lena skriver:

  Med tanke på att det finns en masterutbildning för studie- och yrkesvägledare borde det i sig generera karriärmöjligheter motsvarande det du skriver. Upp till kamp syvare!

 2. lottalindstrom skriver:

  Tack Lena!

  Håller med om att vi borde höja våra röster och kämpa för vårt.

 3. Marielouise Wahlén skriver:

  Vi studie- och yrkesvägledare måste tyvärr kämpa för vår status hela tiden. Har kämpat för att vår yrkeskår inte ska falla i glömska på något sätt i min hemkommun Ånge, under mina 17 år som behörig sstudie- och yrkesvägledare. Men vi har ingen självklar status alls så länge det inte lagstiftas om legitimation. Själv blev jag i våras uppsagd efter 30 år i kommunen och ersatt av en kvinna som är helt obehörig.
  Därför känns det extra tacksamt att det finns människor som reagerar. Tack Lena!!!

 4. Katarina skriver:

  Jag håller med!
  Och i senaste numret av tidningen som vi får via LR (Skolvärlden), så fanns det med statistik som jämförde olika lärares löner de senaste åren osv.
  Det fanns inget skrivet om studie- och yrkesvägledares löner!
  Jag vill att fackförbundet inte glömmer bort oss även om vi inte är en lika stor grupp som lärarna!

  • Petra skriver:

   Jättebra !! Jag saknade också oss. Inte en ynka rad om vägledningen i hela tidningen !!

Lämna en kommentar

 • (will not be published)