Bokmässan är alltid en intensiv upplevelse

Det finns en god avsikt till att vi som Syv forum förlägger ett styrelsemöte där varje år. Vi ska finnas med och representera Studievägledarna i LR:s monter på Svenska mässan och vi har även i uppgift att ordna en föreläsare. Det är lika spännande att vara med varje år. Förra året var Leif Andersson hos oss och föreläste. Leif behöver väl ingen närmare presentation då han figurerar på många fortbildningsdagar runt om i landet. Nu har han även i uppdrag att få lärare att förstå studie – yrkesvägledare.

I år valde vi att bjuda in Frida Wikstrand, som föreläste om sin bok ”Tala om arbetslivet-Normkritiskt tal om arbetslivet skolans ansvar”. Frida är beteendevetare och sociolog, och har tidigare jobbat på Malmö högskola med Syv utbildningen. Boken finns att ladda ner på skolverkets webbsida. Jag har publicerat ett 10 minuters klipp på Syv forums Facebooksida också.

Som studie- och yrkesvägledare kan man bli fascinerad av alla yrkesvägar som representeras på mässan. Man kunde b.la. få en bok signerad av Johan Ehrenbergs resa, som entreprenör som inte vill tjäna pengar men blivit expert på solenergi, Ingmar Stenmarks bok, där han är en av de kända -56 orna som nu också skildrats på TV eller som jag, få en bok signerad av David Lagercrantz nya bok, Millenium.

Dagen avslutades på tåget där jag hamnade bredvid en dam, när jag nämnde att jag var Studie och yrkesvägledare berättade hon om hela sitt yrkesliv för mig. Hon berättade att hon började som arkeolog, sen gick hon över till att vara museum chef och sen startade hon tidningen Riddarklubben från ett känt museum i staden, där hon dubbade små riddare. Hon kallades Drottning Margareta den tjocka och den feta. Det bjöd hon på, det verkar ha varit höjdpunkten i karriären. Är det inte underbart vårt yrke, när man får ta del av andra människors yrkesväg i livet.

Lämna en kommentar

  • (will not be published)