One down, nine to go

Friskolekoncernen AcadeMedia backade insiktsfullt i SVT:s medialjus och pudlade 180 grader förra onsdagen. Frågan gällde om lärarna i koncernens drygt 30 skolföretag skulle få del av de extra pengar som Stockholms stad betalat ut till friskolorna, motsvarande de 2% i löneökning som de kommunalanställda lärarna fick med sex månaders retroaktivitet i december. Ursprunget till de 2 procenten var dåvarande skolborgarrådet Lotta Edholms löfte i juni från den förra stadshusmajoriteten, att göra en synnerligen välkommen extra satsning på lärarlönerna. Bloggkollegan Kristina Ringqvist kommenterade detta ur friskolemedlemmarnas perspektiv redan i december i detta inlägg. Lärarnas Riksförbund i Stockholms stad i samarbete med vår fackliga koncernförening inom AcadeMedia lanserade förra veckan detta debattinlägg, om det oskäliga i att friskoleföretag kan disponera specialdestinerade kommunala medel till lärarlöner efter eget skön och vi fick medhåll av nya skolborgarrådet Olle Burell.

Men innan mediedrevet var i “full swing” insåg friskolejätten nödvändigheten av “damage control”. För Academedia tog det bara ett par timmar från det att kommunikationsdirektören Paula Hammerström på förmiddagen twittrade om nödvändigheten av att omfördela extrapengarna från Stockholms skattebetalare till typ lärare i Malmö till dess att helomvändningen var ett faktum. Se inslaget i SVT här.  Det går undan när budgetbeslut fattas i vissa friskoleföretag. I den kommunala beslutsgången tog det drygt sex månader och ett majoritetsskifte innan den nya rödgrönrosa koalitionen formellt klubbade igenom en retroaktiv budgetförstärkning med drygt 100 miljoner till lärarlöner.

Nu är det dags att de övriga friskoleföretagen och stiftelserna slutar att låtsas som att pengarna inte betalas ut, att man inte vet hur mycket det handlar om eller att det är lika bra att spara dem till nästa ordinarie löneöversyn. Inom bland andra Internationella Engelska Skolan, Jensen Education, Kulturama, Metapontium, Praktiska, Viktor Rydberg, Thoréngruppen, Tyska skolan och alla de andra friskolorna är Lärarnas Riksförbunds förenings- och lokalombud  nu igång med att ställa frågor till och ställa krav på sina arbetsgivare: – Hur kommer ni göra med pengarna? När kommer våra medlemmar att få dem? Varför ska vi få lägre löneökningar än de kommunalt anställda lärarna, trots att friskolorna får motsvarande pengar av Stockholm?

Ambitionen är att  Lärarnas Riksförbund i Stockholms stad inom kort ska få klarhet i vilka friskoleföretag och stiftelser som satsar pengarna på lärarna, utöver Kunskapsskolan, Sverigefinska och nu AcadeMedia, och vilka som hellre lägger pengarna på annat. Vill inte arbetsgivarna gå oss till mötes och betala ut pengarna till lärarlöner är det en väldigt tydlig och negativ signal till lärarna. Och som jag och Andres Jerez skrev i vårt debattinlägg: Lärarnas Riksförbund driver kravet om ett statligt huvudmannaskap med likvärdig finansiering av skolor oavsett kommun och huvudman. Vi konstaterar att det svenska utbildningsväsendet är i stort behov av tydlig styrning även av pengar till de höjda lärarlöner som är centrala för att höja yrkets attraktivitet och därmed förbättra elevernas kunskaper.

Lämna en kommentar

  • (will not be published)