Apropå två procent

Kommunfullmäktige klubbade i måndags igenom de två extra procent lön som vi lärare i Stockholm blev lovade av Alliansen i somras och som de rödgröna också sagt ja till. Igår kväll gjordes en körning i lönesystemet så att vi får pengarna till jul. Retroaktivt från den 1 juli. Vilken härlig julklapp! Det får nog bli en ny köksmaskin. Eller ny längdskidåkarutrustning? Eller ett hälsoarmband?

Mina tankar sveper iväg till en mängd materiella julklappar. Jag inser att jag gått på reklamen rejält. Skärpning! Jag vet ju varför vi firar jul. Jag ser krubban i Betlehem framför mig. Josef, Maria och det lilla Jesusbarnet i ett romantiskt skimmer. Men vad gjorde de där? Just det, de skulle skattskrivas.

Jag gillar att betala skatt. Jag tycker inte att jag betalar mycket i skatt. Tittar jag på mitt lönebesked så ser jag att jag betalar knappt 25 % i skatt. När jag säger det tror några av mina vänner inte på mig. Men det är sant. Antingen tjänar jag så lite eller så är det ni som inte hängt med på alla jobbskatteavdrag, säger jag.

Men den här julen är jag tveksam. Nog för att jag är mycket glad över att politikerna har bestämt att en del av skattepengarna ska gå ut lite extra till oss lärare. Det är ett bra beslut. Kommunen ger två procent till lärarlönerna till de kommunala skolorna och lika mycket till friskolorna. Det är likabehandlingsprincipen i kommunallagen. So far so good.

Men det finns en viktig skillnad mellan skolformerna. Friskolor kan använda pengarna till vad som helst. Kanske överhuvudtaget inte till lärarna. Det är nu raggen reser sig hos mig.

Jag vägrar. Jag betalar gärna skatt till vägar, skolor, äldreboenden och till dem som inte har så mycket men ska mina kommunala skattepengar gå till friskolor lite allmänt eller rent av till ett bankkonto på Caymanöarna?

Det är tydligen inte juridiskt hållbart att tvinga en friskola att använda pengarna till det som de var ämnade för (!). Detta går över mitt förstånd. Staten kan ju öronmärka pengar till karriärtjänster. Tydligen kan inte en kommun det. En kommun måste behandla alla lika.

Men det är ju just det den inte gör nu. Lärarna i Stockholms friskolor får kanske inte två procents extra lön som lärarna i Stockholms kommunala skolor. Var är likabehandlingen?

Nu invänder ni kanske att en kommun måste behandla alla sina medlemmar lika, dvs både invånare och företag som t ex skolor.

Men om den ena aktören måste använda pengarna såsom kommunpolitikerna bestämt och den andra aktören får göra som den vill, är det då likabehandling? Om min äldste son måste använda julklappspengarna till att köpa en cykel men min yngste får göra vad han vill med dem, har jag då behandlat dem lika?

Så det blir ett litet julkort till Stadshuset med en önskan om att få se deras likabehandlingsplan. Jag kan skicka med LR-Stockholms yrkande till budgeten om att ”staden på lämpligt sätt ställer krav gentemot de privata huvudmännen så att stadens satsningar på lärarlöner även kommer lärare i friskolor till del”.

Undrar om Josef och Maria gillade att betala skatt? Till en ockupationsmakt. Tror inte det. I varje tid finns det alltid något att kämpa för. Stort som smått.

God Jul!

Kommentarer (1)

Lämna en kommentar

  • (will not be published)