40 000 i natten

Jag ligger vaken fastän jag borde vara trött efter att idag ha packat ihop och stängt landstället och förflyttat mig till stan. Men det är alltid svårt att sova den sista sommarlovsnatten. Två saker har fått igång mig lite extra.

En är en ung kvinna som stoppade mig på stan i eftermiddags med orden: – Du var min lärare! En annan är jobbannonsen i Södertälje som SVT visade ikväll.

“Vi anställer Sveriges bästa lärare och ger dem 40 000 i lön” stod det i annonsen. Jag kanske är enfaldig men jag uppfattar detta som att om jag får anställning i Södertälje så får jag 40 000 kr i lön. Men så var det ju inte. Enligt utbildningsdirektören i Södertälje är det bara om du är en av Sveriges bästa lärare som du får den lönen. Hur bevisar jag det?

Endast 2% av Södertäljes lärare har 40 000 kr eller mer i lön. Detta gäller alla lärare, inte bara nyanställda. Många lärare har arbetat i 30-40 år och ändå har bara 2 % av Södertäljes lärare 40 000 kr eller mer i lön. En lärarutbildning är 3-5,5 år lång. De som har arbetat i 30 till 40 år var tvungna att ha toppbetyg för att komma in på lärarutbildningarna. Ändå har bara 2% av lärarna i Södertälje 40 000 kr i lön. Det är anskrämligt.

Men nu slår Södertälje på stort. Annonsen  har varit framgångsrik enligt utbildningsdirektören. Den har skapat ett intresse för Södertälje som arbetsgivare säger han. Tror jag det. Det är tydligen fler än jag som uppfattar det som att man får 40 000 i lön om man blir anställd i Södertälje.

Men…

Är inte detta vilseledande marknadsföring? Får man locka med en sådan annons? Jag skulle gärna vilja ha detta prövat.

Om man nu är en av Sveriges bästa lärare (som om det vore mätbart) är inte då 40 000 i månaden en riktigt usel lön?

Jag vrider irriterat på mig i sängen och beslutar mig för att istället tänka på min gamla elev som jag träffade idag. Hon har varit medförfattare till en mycket omtalad bok och nu arbetar hon med ett av Sveriges populäraste TV-program. Och hon stoppade mig! Tack kära elev, du räddar min nattsömn och min tro på skolan.

Kristina Ringqvist

Kommentarer (1)

  1. Jörgen Hedman skriver:

    Hej!

    Jag kan bara instämma i det du skriver. Fler och fler arbetsuppgifter läggs på oss och den förhöjda status och den löneökning som utlovats syns det inte mycket av.

    Det är ju också sedan känt att skolorna i Södertälje har problem och att kommunendå på något sätt måste locka utbildade lärare till sig är väl klart, men detta är faktiskt vilseledande marknadsföring.

Lämna en kommentar

  • (will not be published)