Safer Internet day 9/2 – lektionsförslag

På tisdag den 9 februari är det Safer Internet Day. Denna dag uppmärksammas på många olika ställen över hela världen. Temat för i år är “Play your part for a better internet”.

I Sverige har Statens Mediaråd valt att fokusera på att stötta och hjälpa föräldrar att lära sig mer om hur vi kan hantera frågor som uppkommer när våra barn och ungdomar befinner sig på Internet. Via sidan Nohate.se kan både föräldrar och lärare få tips och råd kring hur man kan tänka och vad man behöver göra för att stötta barnen/ungdomarna i deras digitala vardag.

Om du vill uppmärksamma Safer Internet Day i din undervisning har British Council tagit fram ett, i mitt tycke, bra och användbart material. Jag som är engelsklärare kan använda det rakt av, men det går rätt lätt att göra om till svenska om du vill använda det med yngre barn eller varför inte i samhällskunskapen? Ladda ner lektionsförslaget här: Safer Internet Day – British Council. Lektionen beräknas ta ungefär en timme och är tydligt strukturerad för enkel och snabb användning.

Som en introduktion till din lektion kan du använda nedanstående film från UK Safer Internet Center:

Om du och dina elever vill stötta Safer Internet Day kan ni delta via Twitter eller Facebook i en så kallad Thunderclap. En Thunderclap (statensmediarad.se) är ett och samma meddelande som skickas ut av många exakt samtidigt. Poängen är att skapa genomslag genom att vara många. Kl 9.00 den 9 februari kommer följande meddelande att skickas ut av alla som vill delta:

I play my part for a better internet by supporting Safer Internet Day! #SID2016 #Iplaymypart #playyourpart http://thndr.me/kCVmJvlänk till annan webbplats

Statens medieråd stödjer SID:s Thunderclap med sitt Twitterkonto. Om du också vill göra detta, klicka på nedanstående länk och fyll i era uppgifter:

Ni vill kanske skapa något eget för att stödja kampanjen.  Titta på länken här om #shareaheart och skapa ditt eget Internethjärta där du skriver om vad du tycker är så bra med internet. Använd bilden nedan som en mall och sätt sedan igång och skapa era egna! Detta kan göras oavsett ålder på barnen och behöver ju inte vara på engelska. Det kan ju vara svenska eller moderna språk. Det spelar ingen roll! Den enklaste appen att arbeta i tycker jag är Explain Everything. Det är en betalapp, men Educreations som är gratis kan också fungera. Explain Everything är dock värd sina pengar att investera i.

Om ni inte har tillgång till digitala verktyg för att skapa hjärtan fungerar det ju precis lika bra att rita på vanligt papper och sedan ta ett foto med en telefon.

I love the internet

(Bilden är tagen från saferinternet.org)

Kom nu ihåg att det är viktigare att diskutera och medvetandegöra barnen/ungdomarna än att förbjuda. Att göra som en kommun uppmanade till  nämligen att radera appar som Periscope är totalt fel väg att gå. Sätt gång att arbeta med värdegrunden, väv in diskussionerna i er undervisning och samtala med era barn/ungdomar istället.

Play your part #shareaheart!

Sara

 

 

 

Lämna en kommentar

  • (will not be published)