Jag jobbar när tusan jag själv vill!

Jullov. Så skönt med ledighet och lata dagar. Eller? För min egen del så innebär ledighet ofta att jag har tid att tänka klart mina tankar. Mitt huvud är fullt av olika ideér och tankar kring projekt jag vill göra med eleverna. Under terminerna är det dock svårt att hinna tänka klart dessa tankar. Det finns det tid till nu. En av fördelarna med att vara lärare är ju att jag kan fördela min arbetstid som jag vill. Vill jag jobba på loven så gör jag det och vill jag det inte så gör jag inte det. När ett längre lov inleds drar också debatten om att jobba eller inte jobba på loven igång i olika facebookgrupper och på twitter. Jag blir lika trött på det varje gång. Jag har funderat på varför det är så känsligt och ger upphov till så mycket kritik.

Känner de som kritiserar detta sig som sämre lärare? Är det den klassiska svenska avundsjukan som slår till? Jag vet inte.

Själv tycker jag att det är upp till var och en. Jag jobbar ibland på lovet och andra dagar gör jag ingenting. Det viktigaste är väl att vi inom lärarkåren respekterar varandra och att vi inte hoppar på varandra. Alldeles för ofta ser jag påhopp av lärare på lärare i olika sociala medier. Låt detta lov bli ett lov där vi faktiskt börjar visar varandra respekt och låter varandra vara. De som vill jobba gör det och de som inte vill låter bli. Inte svårt alls.

Om du vill jobba på lovet och lära dig ett verktyg som underlättar din vardag ska du fortsätta läsa nu. Vill du inte jobba på lovet kan du göra något annat och läsa detta i januari istället!

I mina tidigare inlägg har jag skrivit om feedback på olika sätt:  Vikten av effektiv feedback – sluta sätt ut betyg och Adventstips- så här slipper du rätta. Genom att lära dig de verktyg jag skrivit om i dessa inlägg kommer du att bli mer effektiv i ditt arbete. Då du i förväg vet vad eleverna lärt sig och du har sett deras svar innan lektionen kan du rikta in din undervisning tydligt mot just det som eleverna behöver mer hjälp kring.

Ett verktyg till som hjälper dig med detta är Zaption. Du skapar ett gratiskonto och sedan lägger du till olika Youtubefilmer i så kallade Zaption tours. Under tiden eleverna tittar på filmen kan du som lärare ha lagt till olika frågor som dyker upp. Elevernas svar hamnar i en analyssida och du kan enkelt se vem som svarat vad. För oss språklärare är det ett perfekt verktyg för att skapa olika hörförståelser. Du kan söka på lektioner som redan är klara och lägga till dessa på din egen sida via knappen Copy lesson. Du kan också sätta ihop flera lektioner och göra din egen. Det är ett väldigt enkelt verktyg att lära sig och eleverna gillar att jobba med det.  Nackdelen med detta verktyg är att det endast är du som lärare som ser svaren. Eleven får alltså ingen direkt feedback som de får när de jobbar i Google formulär och med Flubaroo.

Här hittar du en instruktionsfilm om hur man gör:

Klicka på länkarna nedan för att själv prova hur det fungerar:

English verbs

Personändelser, är och har på tyska

God Jul och Gott Nytt år

önskar

Sara Bruun

 

Kommentarer (7)

 1. Jazmin Ahlin skriver:

  Så bra!! måste prova genast 🙂
  tack för all inspiration

 2. Sofia skriver:

  Måste tacka för tipset! Zaption var busenkelt och det kommer jag att använda. Angående att jobba på loven så håller jag med. Orkar inte läsa allt jag vill under terminen så på juldagen börjar mitt läslov

 3. Annette Strömberg skriver:

  Håller med allt du säger!
  Det är på loven man samlar ihop sig, reflekterar och tankarna börjar forma sig!
  Jag jobbar också när jag vill!
  God jul!

 4. Adelheid Prael skriver:

  Tack för alla goda tips!! Jag jobbar mycket och alltid när jag vill- hellre det än att sitta fast i gamla rutiner, inte hinna vad man har tänkt sig och stressar endast genom veckorna förövrigt: tid för eftertanke och nya utmaningar är så värdefullt!!

 5. Ingela Hellqvist skriver:

  Håller med och känner igen mig.Jag funkar som du!Skönt att vi är fler …Älskar att vara ledig och tänka …Blir mer kreativ…Varför skulle det vara ngt fel med det…Vi är olika och var och en vet väl själv vad den mår bäst av…Men det här har jag också märkt är känsligt…Nåja,jag väljer numera att följa mitt hjärta och inte ödsla energi på de som inte kan nyansera bilden och respektera olika synsätt. Iofs kan jag bil lite bekymrad över att männiksor som arbetar inom vår gebit har bestämda åsikter om hur andra ska leva sina liv.Vi arbetar ju med barn och unga vuxna och ska vara förebilder.Det finns ju värre problem förstås,men det här tycker jag är en djup värdegrundsfråga som säger mycket om oss själva…
  Tack för ditt inlägg!

Lämna en kommentar

 • (will not be published)