Vad finns i Barcelona?

Efter terrorhändelsen i Stockholm i våras samlades vi alla på vår skola i aulan för att sjunga Sveriges nationalsång och hålla en tyst minut för alla drabbade i attacken. Det var ett starkt ögonblick och jag minns hur eleverna respekterade denna samling. Jag fick verkligen anstränga mig för att hålla tillbaka tårarna och det var säkert fler med mig. Alla behövde nog bearbeta händelsen!

Förra veckan var det Barcelona som drabbades av en terrorattack på Las Ramblas och få lida med alla tråkiga konsekvenser. Det var precis i början av läsåret och vi diskuterade händelsen bland annat på våra spanskalektioner. Det kan vara viktigt att prata om starka händelser och på BRIS hemsida finns det råd om hur man gör det (klicka här). BRIS (tel. 116 111) är en “barnrättsorganisation som arbetar för att stärka barnets rättigheter genom att stödja, mobilisera samhället och göra barns röster hörda”. De ger rådet att agera och uppmuntra barn att prata med en vuxen.

Ta reda på vad eleverna vet genom att ställa konkreta frågor:

  • Vad vet du?
  • Vad har du hört?
  • Vad undrar du?

Efter att ha pratat med eleverna om terrorattacken, varför inte använda tillfället för att lära känna mer om eller fördjupa sig kring den vackra staden? Lyfta blicken framåt och prata om olika sevärdheter i Barcelona, den näststörsta staden i Spanien.

Förslag 1: ¿Qué hay en Barcelona?

  1. Använd Google Maps eller Earth  för att lokalisera Barcelona på kartan och även därmed göra en “flyover-tur”. Det kan inspirera till att lära känna flera turistattraktioner i staden.
  2. Lyssna och titta på “Bienvenido a Barcelona” från UR (klicka här). Arbetsblad finns tillgängligt.
  3. Arbeta med bladet: “¿Qué hay en Barcelona? (Klicka här). Kopiera filen om du vill dela med dina elever och därefter kan du redigera den!

Förslag 2: Temaarbete Barcelona

Temaarbete Barcelona av Calle Hjelte. Ett grupparbete över flera lektioner. Se spanad lektion på Lektion.se.

Förslag 3: Berätta om Barcelona

Ett bra upplägg av Mikaela Lind (klicka här). Lektionen var uppladdad 2008 men passar bra även idag till Lgr11.

 

Det finns mycket som man kan diskutera om händelsen i Barcelona och alla andra städer som blivit drabbade av terror. Vi måste fortsätta att arbeta stenhårt med värdegrunderna på hemmaplan för att bidra till att skapa mer frid på jorden. Vi får också resa och lära känna nya platser, nya kulturer och nya människor. Det kan vara verkliga resor eller virtuella på Internet.

Lämna en kommentar

  • (will not be published)