Sambandskort och tidslinjer

En av de fyra förmågor eleverna ska få möjlighet att utveckla i historieämnet är att använda en historisk referensram som innefattar olika tolkningar av tidsperioder, händelser, gestalter, kulturmöten och utvecklingslinjer.

Att bygga en historisk referensram ser jag själv som en av de viktigaste delarna av historieundervisningen då detta i sin tur ger möjlighet att diskutera historiesyn, historiebruk och källgranskning. Utan referensramen är det svårt att förstå något alls.

Ett sätt att jobba med den historiska referensramen är att bygga tidslinjer. Detta är en metod jag arbetat med redan sen jag själv studerade historia på universitetet och jag har gjort det med elever så länge jag undervisat i historia. Eleverna brukar tycka att det är roligt och jag upplever det som en bra metod för att skapa förståelse för historisk kontinuitet och förändring.

Problemet med tidslinjerna är att det tenderar att bli rätt mekaniskt. En händelse slås upp, sammanfattas och noteras på linjen, oavsett om denna är digital eller analog. Jag har därför försökt hitta en metod att få tidslinjen som ett verktyg att skapa förståelse för sambanden mellan procsesser, aktörer och hur historisk kronologi hänger samman.

Så, för något år sedan tipsade Lotta i Halmstad mig om hur man kan arbeta med sambandskort. Enkelt uttryckt går detta ut på att eleverna får en hög lappar med begrepp, händelser eller namn. Dessa ska de sedan pussla ihop på ett sätt som visar hur de hänger ihop. För att uppgiften ska fungera krävs dock att eleverna är väl inlästa på det ämnesområde man arbetar med, oavsett om korten handlar om en enstaka del av ett historiskt skeende eller en hel epok. Ju mer inlästa eleverna är, desto bättre fungerar uppgiften då den i praktiken är omöjlig att lösa utan att eleverna för ordentliga diskussioner med varandra.

Sambandskort2 Sambandskort

När uppgiften är klar finns en rad olika möjligheter. Ibland får eleverna titta igenom varandras “sambandskartor” och diskutera dem och jämföra med sina egna för att sedan återvända och lägga om. Ibland får de skriva om något samband, ibland diskuterar vi dem i helklass. Allt beror på gruppen.

Ett sätt att arbeta vidare är att låta eleverna, när de väl pusslat ihop hur saker hänger samman, arbeta om sin sambandskarta så att den ligger i kronologisk ordning. I de fallen får eleverna helt enkelt slå i böcker, wikipedia eller liknande för att få fram datum, perioder och liknande.

När det momentet är klart är det dags för tidslinjen. Eleverna använder de olika begreppen, händelserna och personerna för att bygga upp sin tidslinje. När det kommer till val av verktyg är det så klart en fråga om tycke och smak. Jag brukar använda mig av Knightlabs variant, eftersom den bygger på Googles kalkylark och dessutom skapar lättbegripliga och snygga tidslinjer.

tidslinje

Kommentarer (10)

 1. Marie Johansson skriver:

  Hej Mikael!
  Superbra jobb du har gjort med korten! Detta vill jag testa. Har du lust att dela med dig av dina kort?

  Hälsningar Marie

  • Mikael Bruér skriver:

   Självklart kan jag göra det! Maila mig på mikael.bruer [at] skola.vaxjo.se så fixar vi det!

 2. Louise Powers skriver:

  Vilket superbra sätt att jobba med tidslinjer! Jag jobbade med tidslinje för mellankrigstiden och andra världskriget med mina elever som jag blev väldigt nöjd med, en stor jäkel som vi satte upp på väggen. Ett kul sätt att jobba som eleverna uppskattade, sambandskontor låter som ett grymt sätt att utveckla det med. Du råkar inte ha sambandskontor för amerikanska och franska revolutionen som du vill dela med dig av? Skulle vara väldigt uppskattat!

  • Mikael Bruér skriver:

   Jag har sambandskort för alla revolutionerna! Maila mig på mikael.bruer [a] skola.vaxjo.se så skickar jag!

 3. Anton Anglert skriver:

  Hej!

  Detta låter onekligen som ett spännande upplägg. Jag funderar på att skapa kort kring Balkans utveckling fram t.o.m. Jugoslavienkrigen. Jag begriper dock inte riktigt hur det går till. Jag har tittat igenom de kort du lade upp i ditt senaste inlägg. Upplever du att eleverna lyckas hantera att se samband mellan såväl händelser, aktörer, strukturer o.s.v? Vilka instruktioner lämnar du med eleverna?

  Mvh,
  Anton

 4. Frida skriver:

  Hej! Tack för många inspirerande idéer! Det där med sambandskort verkar vara toppen. Såg att du har sambandskort för revolutionerna som jag gärna tar del om jag får!

  Med vänlig hälsning,
  Frida

  • Mikael Bruér skriver:

   Klart du får Frida! Maila mig på mikael.bruer @ skola.vaxjo.se

Lämna en kommentar

 • (will not be published)