Lärandet sker där eleverna är

Att språkinlärningen har förändrats de senaste åren vet alla om. Men hänger vi i skolan med? 1990 blev jag rättad av min mellanstadiefröken när jag uttalade “Aj känt däns” med amerikansk, bräkig ton. “Aj kaaant daaaaans” var det som gällde, inget annat. Behöver jag säga att jag var frustrerad?

Dagens kursplan är mer pragmatiskt och kommunikativ, och idag ska vi uppmuntra all engelska. Inte bara den som kopplas till en nation med engelska som officiellt språk, utan även den som existerar bortom nationsgränser. För våra elever använder engelska på andra platser än i engelskspråkiga länder. De använder den med andra andraspråkstalare, och de använder den på internet.

För att möta upp eleverna behöver vara där eleverna är. I vilken grad väljer vi själva, alla lärare måste inte själva vara aktiva i sociala medier, men vi behöver öppna ögonen för att så sker. Det finns gott om facebook-sidor för ungdomar som lär sig språk. Kanske kan man tipsa eleverna om vad som finns? Här är ett litet urval:

Engelska

Cork English Teacher
Learn English Grammar Vocabulary Idioms
American English at State
Learn English Grammar
Randall’s ESL Cyber Listening Lab
Learn English
English Idioms
Learn English Conversation
Australia + Learn English

Tyska

Alles zum Deutschlernen
Deutschsprachige Comics
DeutschTraining
Deutsch Online
Deutsch Global
Gemeinsam Deutsch lernen und verstehen
UR Tyska
Langenscheidt Verlag
Deutsche Welle
Duden
GoetheInstitut – Deutsch lernen

Men är det verkligen på facebook våra elever hänger? Inte mina, i alla fall. Därför har jag nu skapat två Instagram-konton. Mia’s English Classroom och Mias Deutschunterricht. Måste eleverna följa mig? Nej. Kommer alla göra det? Nej. Kommer några göra det? Ja, ett helt gäng hakade på direkt. Jag vill ge extrachanser att lära till de elever som verkligen vill. Högst frivilligt, men det finns där. Och via dessa konton tipsar jag om andra konton de kan följa. För tyskan finns Deutsche Welle, så klart. För engelskan finns det massor!

screen-shot-2016-09-14-at-18-50-58

Ett av dessa instagramkonton tipsar om att de även finns på Snapchat. Självklart finns det här steget redo att tas!

Hur kommer det sig då att jag lägger energi på att tipsa eleverna om detta? Jo, det kallas det kompensatoriska uppdraget. Alla våra elever har inte stödet att leta sig ut på nätet och hitta alla dess möjligheter. Det var just därför vi 2015 drog igång det som kallas 30-day-challenge, som jag beskrivit i det här blogginlägget. Alla elever ska uppmuntras att lära, inne i skolan och utanför!

Nu kör jag igång en 30-day-challenge med nya elever. Häng på, vetja!

30-day-challenge

Kommentarer (1)

Lämna en kommentar

  • (will not be published)