Vad är Hitzefrei?
Alla som har en koppling till Tyskland har hört talas om det legendariska begreppet Hitzefrei. Det finns mer eller mindre formella regleringar av möjligheten att förkorta eller ställa in undervisningen dagar då det är olidligt varmt. Men är det alltid så? Överallt? Nej, det ser olika ut i olika förbundsländer, och det finns gamla regleringar som inte längre lever kvar.
Kortuppgift
Jag hade några få lektioner kvar med mina 7or, ingenting inplanerat och det här är väl mer än lovligt passande. En snabb googling gav mig lämpligt material, aktuella artiklar från SpiegelOnline och RTL om ämnet. Då jag har så kort om tid låter jag eleverna arbeta gruppvis. Jag har delat upp de förbundsländer som finns i RTL-artikeln i lagom delar, varje grupp får ett eller två förbundsländer att arbeta med. De ska läsa sin del av artikeln, använda en tvåspråkig ordbok för att förstå texten, sammanfatta kort på svenska och leta reda på kartan var förbundslandet ligger. Betygen är redan satta så någon bedömning lägger jag inte in i det här läget, det är bara för att lära och bredda kännedomen om Tyskland.
Instruktionen till uppgiften hittar du här.
Digital kompetens
Jag passar naturligtvis på att öva lite digital kompetens. Min kommun har avtal med NE.se, där det också finns ordböcker. Jag hänvisar eleverna dit, i stället för att använda Google Translate, men har märkt att de ofta är osäkra på hur den ska användas. Många skriver in hela meningar och förstår inte att de ska skriva in ord. Därför lägger jag in en enkel kommentar om detta. Det här är ett typiskt exempel på digital kompetens som vi ofta tar för givet att eleverna besitter, men som vi måste ta ansvar för att lära ut. Allt är inte självklart.

Så! Ut och njut med er nu! För visst känns det som att det är läge för lite Hitzefrei även i Sverige?
