Sprid goda exempel

Den senaste tiden har jag funderat en del kring hur media styr samhällets bild av skolan i Sverige. Under flera år har vi matats av bilden att det är kris. Eleverna presterar dåligt jämfört med andra länder, skolmaten smakar illa och om det någonsin funnits några bra lärare, har de förmodligen slutat. De lärare som är kvar kränker dessutom eleverna allt som oftast. Jag kommer naturligtvis också att ta upp en del märkliga och negativa saker om skolan när jag bloggar. Idag kommer jag i alla fall att fokusera på de positiva erfarenheter jag har av lärare på låg- och mellanstadiet bland de skolor jag själv arbetat på och mina barn gått på. De allra flesta lärare jag stött på är bra lärare och omtänksamma personer som vill elevernas bästa.

En nyhet som gjorde mig positivt överraskad var den om Evelina, dvs den 24-åriga nyutexaminerade läraren som uppmärksammades mycket i medier för någon vecka sedan. Evelina hade skickat ett brev tillsammans med små gåvor till alla elever i hennes blivande klass. En förälder lade upp ett kort på Facebook med brevet och gåvorna. Bilden har sedan delats och gillats tiotusentals gånger och Evelina har blivit intervjuad i flera tidningar, bl.a. i Aftonbladet, Göteborgs-Posten och Metro, efter att inlägget spridits i sociala medier. Vilken respons! Många var positiva till Evelinas sätt att möta sina nya elever. I kommentarsfälten stod det t.ex. ”Här är en person som hamnat på rätt ställe! Tänk om alla barn hade en lärare som Evelina”. Här har vi alltså en vardagshjälte som dessutom ska börja jobba som lärare i skolan. Och många vill läsa om henne.

Om min information stämmer hade Evelina dessutom fått tips att skicka brevet och gåvorna av sin handledare. Jag har själv läst om liknande förslag i grupper på nätet och kanske har handledaren fått idén därifrån? Det finns med andra ord en ganska stor sannolikhet att samma sak har hänt tidigare, av den som ursprungligen kom med idén eller av någon som också fick höra om den av handledaren eller på nätet. Jag tror att det finns ganska många vardagshjältar i skolan, men att det inte sprids och uppmärksammas för allmänheten på det sättet som det borde. All den aktivitet som råder på Internet i lärargrupper på Twitter och Facebook, vittnar om att vardagshjältar som vill lära sig och utveckla skolan och kollegorna finns lite överallt. Och då har jag inte ens nämnt de lärare som bara genom sitt sätt att vara hjälper många andra att utvecklas till en lite bättre människa.

När jag läste om Evelina tänkte jag på att det måste finnas ett behov hos folk i allmänhet att läsa om allt positivt vi lärare gör för våra elever. Många verkar längta efter en positiv mediabevakning av skolan. I bästa fall kan jag bidra med något i den riktningen.

Listan på lektionstips, bloggar, vardagshjältar m.m. är lång av massor av saker som händer lite varstans. Tänk om alla föräldrar och medier skulle få ta del av det? Nu när jag börjar skriva om vad jag ser i skolans värld så tänkte jag be om tips på just detta. Har du som läser detta sett något på något forum, nytt IKT-verktyg eller något smart, snällt, lärorikt eller roligt i skolan så tipsa mig gärna. Och om du fortsätter läsa min blogg kan du förvänta dig att jag inte kommer att skriva att lärarna i min omgivning är slappa, odugliga och kränker sina elever.

 

Kommentarer (2)

  1. Ami Thunqvist skriver:

    Helt rätt vinkling Mia!
    Man lyfter och utvecklat människor och verksamheter genom att visa på det som är bra. Det vimlar av fantastiskt goda exempel i Sverige. Häromveckan cirkulerade det på facebook statistik på att svenska elever är de som känner sig minst mobbade. Det är något vi kan vara stolta över.
    Jag följer dig!
    Ami

Lämna en kommentar

  • (will not be published)