Skapa lugn efter rasten

Elever som har varit på rast kan vara lite stimmiga och ha problem med att ställa om till det lugn som krävs för att kunna koncentrera sig på lektionerna. Många har svårt att släppa rasten och fortsätter gärna prata och leka även när de kommer in i klassrummet. Detta har varit ett fenomen jag observerat i alla nya klasser jag har fått, i alla fall på lågstadiet. Jag brukar därför jobba mycket med att få eleverna medvetna om vad som förväntas av dem när de kommer in i klassrummet. Här är några knep jag har använt mig av.

”Tysta Tröskeln”

Tröskeln till klassrummet brukar jag kalla för ”Tysta tröskeln”. När eleverna går över tröskeln till klassrummet ska de vara helt tysta. Detta brukar introduceras som en lek i början av åk. 1 då alla elever får ställa upp på ett led utanför klassrummet och sedan gå in i klassrummet. De som lyckas vara tysta får massor av beröm, de som pratar får en ny chans och får göra om. När eleverna sedan kommer in från rasten påminns de om ”Tysta tröskeln” och de som gör rätt får återigen massor av beröm. Om något barn missar för de en ny chans att göra rätt och får då självklart lika mycket beröm. Till slut brukar det bli som en reflex för eleverna att bli tysta när de kommer in i klassrummet, vilket gör att jag inte längre behöver påminna om tystnaden.

Instruktion-efter rasten

När eleverna är lite äldre och kan läsa brukar vi prata om vad som förväntas av dem efter rasten. Då berättar jag att de ska skynda sig in och att ta av sig sina ytterkläder efter att det har ringt in. I klassrummet ska de sedan snabbt sätta sig tysta på sina platser. När de har gjort det ska de titta och läsa vad som står på tavlan. Där brukar jag t.ex. skriva vad lektionen ska handla om, vad eleverna ska ha gjort när lektionen är klar och/eller vilket arbetsmaterial de behöver under lektionen. Sist, men inte minst, ska de vara beredda på att det snart kommer att vara en genomgång då de förväntas lyssna och vara uppmärksamma. Även här gäller det att berömma de elever som gör rätt. De som glömmer får uppmaningen ”gör om, gör rätt”. Min erfarenhet är att det brukar vara enklare för eleverna att komma ihåg instruktionen när de ser den i skrift. Därför har jag sammanställt instruktionen till en affisch. Så här ser den ut:

Ett tips är att sätta upp affischen utanför klassrummet, på klassrumsdörren. När eleverna kommer in från rasten kan de enkelt se vad som står och bli påminda om vad de förväntas göra. Många elever brukar också vara hjälpta av att ha en lärare, eller någon annan vuxen, som står vid dörren och påminner. Ofta räcker det med att bara stå där (eventuellt också peka på affischen) för att eleverna ska bli lugnare.

För mig har denna struktur varit till stor hjälp, även om både mina elever och jag som lärare ibland har våra svackor. Självklart kan det fortfarande vara en utmaning att få alla elever att lugna ner sig och vara koncentrerade. Kanske är den största utmaningen att alltid behålla lugnet själv, vilket inte är det enklaste i en stressig lärarvardag.

Här kan du ladda ned affischen:

Efter rasten

Kommentarer (10)

 1. ingalill alenius skriver:

  Mycket bra. Barn saknar och behöver struktur.

 2. Annika Ericsson skriver:

  Hejsan,
  Toppenfin poster!
  Vi har ett lite annat upplägg som jag kan tipsa om. Min klass, 42 ettor, går i nya fina allergianpassade lokaler. Vi har 6 st ingångar med omklädningsrum för att alla elever byter om till skolkläder/hemmakläder vid in och utgång. Vi är många vuxna som finns i verksamheten så själva ombytesproceduren fungerar bra. Naturligtvis är alla olika snabba med att byta om. Några elever behöver lite längre tid än andra. Vi ville naturligtvis börja skoldagen med samling och kämpade ganska länge med det. Tyvärr blev det rörigt och oroligt. Några blev oroliga i kroppen över att behöva vänta och andra mådde dåligt över att stressa.
  Vi löste det genom att starta dagen med morgonarbete. Vi har samlat olika typer av färdighetsträning i aktmappar. När eleven kommer in i klassrummet tar man sin mapp och sätter sig på valfri plats och arbetar. Ljuset är nedtonat och på smartboarden har vi lugn musik. Efter ca 20 minuter har vi gemensam samling. Det är fantastiskt vilken skillnad det blivit.
  Vi har ett liknande upplägg efter lunchrasten då vi har nedsläckt, spamusik och massage. Nu har våra elever börjat massera varandra, de sätter sig på rad vartefter de kommer in.

 3. Johanna skriver:

  Så fina posters! I vilket program gör du dem i?

  • Mia Kempe skriver:

   Hej Johanna,
   Tack! Jag gör dem i Canva.
   Vänliga hälsningar Mia

Lämna en kommentar

 • (will not be published)