Tillaga flera rätter av hel kyckling

Under min resa till Mexiko blev jag inspirerad att testa/skapa nya rätter för mina elever att tillaga under hem- och konsumentkunskapslektionerna. Jag åt en fantastisk god lime- och kycklingsoppa med tortillakrisp, små goda fyllda tortillas samt en läcker kokosglass med hemgjort rån. Dessa rätter ska eleverna få tillaga och jag får också med hantering av hel kyckling, livsmedelshygien, campylobacter,  “mise en place”, hemgjord fond, tillsatser, cocktaileffekten, resurssnål matlagning samt seriematlagning.

 

Lektion 1

  1. Börja med att dela er kycklinghalva i två delar. Lårbenet för sig och bröstdelen för sig.

 

  1. Dela kycklingdelen med lårbenet i två delar och sedan lägger ni en kastrull med 10 dl vatten + 1 liten morot + ½ lök + 1 tsk salt + 1 krm chiliflingor + 1 bladpersiljekvist + vitlök. Låt detta koka upp och sänk värmen så att detta småkokar. Detta ska bli fond till en soppa samt kycklingbitar till enchiladas (till kommande lektioners måltider).

 

  1. Lägg den andra kycklingdelen med bröst i två delar i en form med lock som passar att ställa i/på med kastrullen. Krydda kycklingen med 2 krm salt, 1krm peppar, ½ lök, 1 liten morot, ev. vitlök, 1 bladpersiljekvist. Tillsätt ½ dl vatten. Tillaga ovanpå kastrullen med fonden.

 

  1. Efter ca 1 timme så att kycklingen i både fond och form är genomtillagade.

 

  1. Fonden/vätskan med grönsaker ska sparas till soppa och frysas in i antingen fryspåse eller en tom mjölkförpackning. Märk med namn och klass. Av detta ska ni tillaga en mexikansk limesoppa med kyckling lektion 3.

 

  1. Kycklingköttet från lårbenet rensas från benet och ska frysas in i en fryspåse. Märk med namn och klass. Av detta ska ni tillaga enchiladas med kyckling lektion 2.

 

 

Dagens måltid:

Den tillagade kycklingdelen med bröst ska vara till dagens måltid. Håll kyckling och grönsaker varma genom att låta de vara kvar i formen under lock. Kycklingen kan rensas från ben straxt innan måltiden.

 

Av fond/vätskan som finns i formen ska ni göra sås.

 

Recept på sås 2 port

Vispa ihop i en kastrull:

1 dl valfri grädde

1 msk vetemjöl

Häll sedan i 1 dl fond.

 

  1. Koka upp under ständig vispning.
  2. När det kokar stänger ni av värmen och låter det sjuda/småkoka på eftervärme minst 5 min.
  3. Smaksätt såsen vid behov med exempelvis ½ tsk soja och lite mer peppar,
  4. Serveras till kyckling, grönsaker och couscous.

 

Recept på couscous

Lägg 2 dl couscous i en skål. Koka upp dubbelt med vatten. Tillsätt vattnet och 2 krm salt och 1 msk olja. Täck med plast och låt stå i 5 min. Smaksätt vid behov. Färdigt!

 

Lektion 2

 

Uppdrag i köket

  1. Baka tortillabröd. Gör många små. (1/3 ska ni frysa in till nästa lektion. Av dessa bröd ska ni göra tortillakrips till limesoppan).

 

Recept på tortilla

  1. Blanda i en bunke: 6 dl vetemjöl (eller majsmjöl) med 3 tsk bakpulver och 3/4 tsk salt
  2. Tillsätt 3 msk olja och 3 dl kallt vatten. Rör om!
  3. Tillsätt mer mjöl så att degen släpper från bunken.
  4. Ta upp degen och arbeta den smidig på bakbordet.
  5. Dela degen i 16 delar och kavla varje del till en tunn kaka.
  6. Värm en stekpanna. Grädda kakorna på båda sidorna i het och torr stekpanna tills de har fått fin färg.
  7. Låt svalna på hög under bakduk.

 

  1. Gör egen tacosås och guacamole.

 

Tacosås: Koka ihop eller blanda kallt lite tomatkross med vitlök, koriander, salt, peppar, chiliflakes/peppar, lite citron/limesaft och ev. lite, lite socker.

 

Guacamole: Mosa avokado och blanda samt smaksätt med citron/limesaft, matlagningsyoghurt, salt, svartpeppar, vitlök och lite torkade chiliflakes.

 

 

  1. Gör några olika varianter:

Burritos: Skinka, bönor eller annan fyllning i en tortilla.

Enchiladas: Rullade, gratinerade tortillas med olika fyllningar.

Fajitas: Kycklingbitar, kött eller räkor inrullade med grönsaker i en tortilla.

Quesadillas: Tortilla med ost

Tacos: Tortilla fyllda med kött. Fisk, räkor eller vad man önskar.

 

  1. Ät och njut!

 

  1. Kokosglass

Recept

  1. Vispa 1 dl grädde.
  2. Vispa 1 äggula med 2 msk socker. Spara äggvitan.
  3. Tillsätt 1 dl kokosmjölk.
  4. Fördela i 2-3 små glas.
  5. Plasta in, märk med namn och klass.
  6. Frys in till nästa gång.

 

 

Reflektionsuppgift

Ni ska skriva om innehåll och tillsatser gällande burkar med salsasås och guacamole. Skriv ner vad som finns i den hemmagjorda samt den köpta. Besvara dessa frågor:

 

Vilka ingredienser och tillsatser innehåller hemgjord taco/salsasås?

 

Vilka ingredienser och tillsatser innehåller köpt taco/salsasås?

 

Vilka ingredienser och tillsatser innehåller hemgjord guacamole?

 

Vilka ingredienser och tillsatser innehåller hemgjord guacamole?

 

Varför finns det tillsatser i mat?

 

Vad menas med cocktaileffekten gällande tillsatser?

 

Hur undviker man tillsatser?

 

Finns det någon genväg till färre tillsatser?

 

Maila uppgiften i PDF-format

 

 

Lektion 3

 

Uppdrag i köket

 

  1. Skär tortillabrödet i tunna strimlor. Stek brödet gyllene i smör eller olja. Fördela strimlorna i två tallrikar/skålar.

 

  1. Skär en halv avokado i skivor/bitar och fördela i tallrikarna/skålarna.

 

 

  1. Hetta upp kycklingfonden med lite majskorn, tillsätt pressad limesaft. häll i tallrikarna/skålarna och ät genast!

 

  1. Gör rån hemgjorda rån.

Recept:

50 gr smör

3/4 dl socker

1 ½  dl vetemjöl

3/4 dl vatten

 

Smält smör och vispa till slät smet. Grädda i rånjärnet.

 

  1. Servera rånen med kokosglass.

 

Reflektionsuppgift

 

Ni ska reflektera och skriva om att välja och hantera kyckling. Ni ska sträva efter att motivera och argumentera i flera steg och göra det så utvecklande ni kan. Passa på att utveckla denna färdighet så att ni kan behålla eller höja ert betyg.

Maila uppgiften i PDF-format

 

Orden nedan får ni som hjälp. Dessa får ni på lappar så att ni kan sortera era tankar innan ni skriver.  Använd perspektiven hälsa, ekonomi och miljö som rubriker.

 

 

Ord: Importerad kyckling, svensk kyckling, hel kyckling, pris, fryst kycklingfilé, färsk kycklingfilé, klimatsmart, gynna svenska bönder, transporter, miljöpåverkan, tillsatser, hemmagjord fond/buljong, köpt fond/buljong, cocktaileffekten, fetthalt, vattenhalt, hygien, svensk djurlagsstiftning, campylobacter, ”mise en place”, salmonella och genomstekt.

 

 

Länk till förklaring: http://hemkunskapen.bloggplatsen.se/2016/01/16/11251977-reflektion-kring-att-valja-och-hantera-kyckling/

 

Länk till dokumentet på Google drive: https://drive.google.com/file/d/0B4mfVsZ_T0A5VjF4WnkxNXJON1U/view?usp=sharing

 

Kommentarer (2)

Lämna en kommentar

  • (will not be published)