Hallwylska museet

Hallwylska palatset har temaguidningar och intressanta utställningar. Min favoritplats är naturligtvis köket som för den tiden var toppmodernt med bland annat isskåp, rinnande varmt, kallt och regnvatten.

Hallwylska museet ligger på Hamngatan i Stockholm. Första gången jag var här var när jag gick på gymnasiet och efter det har jag varit här ett antal gånger. Museet är ett fint gammalt privatpalats där Wilhelmina och Walter von Hallwyl bodde. Familjen var framgångsrik inom järn- och träindustrin och var mycket förmögen.

Wilhelminas  huvudsakliga intresse var att samla och katalogisera allt de hade i sitt hem med tanke på att det skulle bli ett museum. Här finns allt från bruksföremål till dyrbart kinesisk porslin. Jag gör gärna ett besök på Hallwylska när jag är i Stockholm. Från och med i år är det gratis entré. Se information här

 

Ren tvätt rena kläder

”Smutsig tvätt rena kläder” 2010  Här har jag dokumenterat från utställningen på HK-bloggen på Vallaskolan.

 

Vackert vikt

”Vackert vikt” av Joan Sallas 2012 Här har jag dokumenterat från utställningen på HK-bloggen på Vallaskolan.

 

”40 rum och kök” är en fantastisk webbutställning. Utställningen handlar om livet och kring Hallwylska palatsets kök. Man kan besöka köket, få veta vilka dom arbetade i palatset och vilka uppgifter de utförde, se och läsa om köksredskap från förr och vilka moderniteter köket hade, läsa om måltiderna och vilka recept som användes och menyer för samtliga dagar år 1923.

Utställningen är interaktiv så det går att upptäcka muséet och en del av dess rum hemifrån.

Hallwylska köket

Köket på Hallwylska.

 

Iskarlar

Är man intresserad av hur man kylde maten förr så beskrivs det bra här.

Isskåp

Isskåp

Kylskåp

Kylskåp

 

Smak av svunnen tid

Museet har gett en en väldigt intressant bok ”Smak av svunnen tid” som handlar om mat och dryck i Hallwylska palatset. Den kan jag varmt rekommendera! Den blev utsedd till bästa publikation i klassen historisk måltidslitteratur 2008. Innehåller en hel del gamla recept.

Lämna en kommentar

  • (will not be published)