Första arbetsdagarna

Idag har jag ägnat mig mig åt planering av lektioner och inköp. Trots min jetlag, efter resan till Mexiko, har jag fått inspiration till nya rätter som vi ska tillaga under vårterminen. Då blir det mycket roligare att undervisa och lättare att få eleverna intresserade.

Efter jul passar jag alltid på att köpa kokt julskinka till ett lågt pris. Den kostade 19:90 kr per kg. Eftersom jag har svårt för den processade skinkan så brukar jag propagera för att köpa skinka som hel muskel. Fördelarna är många; smak, man slipper alla onödiga tillsatser och slipper ihopklistrat kött. När köttbitar, vatten, socker, konserveringsmedel, smakämnen och andra tillsatser blandas ihop utsöndras en aminosyra som gör den klibbig och klistras ihop. Man trycker ihop i runda formar, kokar den och sedan liknar den en hel muskel. Tillsatserna är många; bland annat E407, E451, E500, E331, E301 och E250. Istället för att röka skinkan så tillsätter man antingen rökvätska eller rökarom. Även i den kokta julskinkan hittar man tillsatser men det känns bättre att köpa den. Bra litteratur är “Den hemliga kocken” av Mats-Eric Nilsson. Jag har varit på en av hans föreläsningar och läst hans andra böcker.
Av skinkan gör vi olika rätter. Det kan vara ost- och skinkpaj, Ts’ao-mi-fan, pasta och skinksås, pizza och skinkgratinerad smörgås. Temat för dessa veckor är “Restfest”.

Ost- och skinkpaj

Skinksås

Skinkstuvning

Trevligt är också att låta eleverna själva planera vad de ska göra utifrån vissa utvalda råvaror. Jag tänkte ta de råvaror som finns i frysen och sätta ihop med vissa andra och paketera i papperspåsar. Sedan låter man bara varje grupp ta en påse utan att veta vad som finns i. På så vis blir man av med en del rester. Man får med många av kunskapskraven på så vis.

Den första lektionen på terminen brukar alltid mina elever få baka bullar. Trevligt för eleverna att ha något att se fram mot samt lätt för mig att planera.

Gårdagen ägnades åt utbildning i form av föreläsning med Friends om nätmobbing. Hela skolan utbildas, elever, föräldrar och personal. Friends har gjort en undersökning hos ungdomar som visar att en av tre ungdomar har blivit utsatt av kränkningar på nätet och i sociala medier. Här kan du läsa rapporten.

 

Vi fick också fortbildning gällande nytt planeringsverktyg i SchoolSoft som håller på att byggas upp. Här har vi möjlighet att påverka utformningen.

Lämna en kommentar

  • (will not be published)