Ypperligt Yrkesförbund Yrkas

Jag skulle ursprungligen vikariera en vecka på Fruängen, men blev kvar i nästan 13 år. Till sist tog jag mig dock i kragen och sa upp mig (jag tror vi lärare ibland stannar lite för länge, vilket missgynnar oss både lönemässigt och erfarenhetsmässigt). Jag var då även förvaltningsombud i Stockholm, men det hade jag hursomhelst behövt lämna när jag blev ledamot av Lärarnas Ansvarsnämnd (tänkbar intressekonflikt om man företräder medlem). Jag bytte dock inte bara skola, utan även LR-distrikt, via en kort sväng i Roslagen-Attunda valde jag skolor som befann sig i Södertörn.

Igår var jag på distriktsmöte, med val och diskussioner inför kongress 2016, dit jag blivit nominerad som ombud. Demokrati är ytterst intressant! Inte minst dess kultur, vilken skiljer sig åt mellan organisationer och inom distrikt av samma organisation. Dels beroende på yttra faktorer som storlek och medlemsantal, dels på vilka människor som varit och är aktörer. Lite forskningsperspektiv på det: struktur eller aktör i historiaundervisning.

Demokrati är det sämsta styrelseskicket, bortsett från alla andra som har prövats. /Churchill

Valet tog sin tid (slutna valsedlar, många nominerade) och jag vet ännu inte hur det slutade då jag var tvungen att avvika för lite barnlogistik, men diskussionerna om motioner till kongressen fyllde tiden. Riktigt bra nivå tycker jag, det är spännande att diskutera såväl ideologi som praktiska frågor i stort och smått med andra medvetna lärare. Jag ska åter skicka in motionen om att samtliga förtroendevalda inom förbundet fortsatt SKA ha en fot kvar i verkligheten. Förbundsordförande får man göra ett undantag för, men jag ser stora värden i att kommunombud, distriktsordförande, förbundsstyrelseledamöter faktiskt på allvar har en tydlig förankring (och dessutom lättare kan bytas ut, en nog så viktig aspekt av demokrati).

När jag fikar med mina kollegor på skolan, efter att ha mött mina elever, får jag verkligen stå till svars för det LR gjort och inte. /tidigare distriktsordförande

Vilken motion tänker du vara med och skicka in? Vilka ledamöter har du nominerat eller varit med och röstat på? Demokrati kräver engagemang. Inte bara någon annans, utan var och en måste engagera sig. Har du inte gjort det förr, så är det kanske dags. Tack!

PS. Ett alternativ till att engagera sig kan förstås vara att Gilla Läget. Vänligen ta i så fall av dig offerkoftan, ty den kliar. DS.

Kommentarer (2)

  1. Bella Bernerson skriver:

    Förhoppningsvis så stannar inte de livfulla diskussionerna bland kommunombud på distriktsmöten. Vår utmaning är att också föra diskussionen i våra respektive kommun och för våra lokalombud ut i skolorna. Först när vi höjer temperaturen i hela förbundet, tror jag att fler offerkoftor åker av. /Bella

    • Magnus Blixt skriver:

      Absolut är det så! Vi får väl fortsätta göra vad vi kan för att det ska bli så. Du som kommunombud och lärare, jag mer som bloggare, lärare och ihärdig twittrare. Ingen kan göra allt, alla kan göra något!

Lämna en kommentar

  • (will not be published)