Visioner för skolan såhär i avslutningstid

weareteachersJag låter mig gärna intervjuas. Om nu någon misstar det för något slags varumärkesbygge så kan jag berätta att det snarare handlar om att jag erfarit hur bra det är med reflektionshjälp utifrån – plus att jag förstås gärna vill dela med mig av mitt engagemang när någon vill lyssna. Precis som att ta emot lärarkandidater även hjälper mig att komma vidare, då de ställer frågor som jag ofta önskar att jag hade ställt ändå, men inte alltid tar mig tiden eller har perspektivet. Apropå det har jag nu efter dryga sjutton år som lärare skaffat mig den där handledarutbildningen (med spets), känns gott.

För en tid sedan lät jag mig intervjuas av Lina till Livsviktigt. Det blev ett samtal om en vision för skolan, vad jag tycker fungerar bättre idag och som borde utvecklas vidare, som exempelvis

delakulturen, balans & bildning, vetenskapligt förhållningssätt, kultur o organisation, vikten av att hålla i och hålla ut, rektors stöd, en tacksamhetens tanke till Kerstin TP, vikten av avgränsning av uppdraget, en begriplig och meningsfull skola byggd på ömsesidig respekt…

Lika lite som jag anser att vi enbart ska lyfta det som fungerar ska vi enbart lyfta problemen som finns i skolan. Båda perspektiv behövs, men framförallt behövs en balans mellan de två – och en ömsesidig respekt att båda sidor finns. Tack.

Idag har vi första skolavslutningen ever på Glömstaskolan. Det känns stort. Detta år har vi bara haft 31 sexåringar (en ny erfarenhet) och 20-talet nyanlända sextonåringar (också det en ny erfarenhet, de ges f ö chansen att fortsätta gå i sommarskola för bildningen skull). Till hösten har vi knappt 300 elever F-6 (fler trillar in varje dag) i en helt ny byggnad. Det blir nya spännande utmaningar, roligt o utvecklande!

Tiden går fort när man har såhär roligt #hållbartihop

Tack för det här läsåret, det har varit ytterst givande på många sätt. Tack alla små och stora kollegor (nära och fjärran), tack LR för all support och välgenomförd kongress, tack rektor för att du visar tillit, tack till er som engagerar er i närsamhällets fortsatta utveckling, tack familj och vänner för att ni finns och ger kraft till vardagen.

När lärarjobbet är bra, då är det riktigt bra. När lärarjobbet är tungt, då är det riktigt tungt. Det är mycket sällan tråkigt.

Nej, nu är det dags att stryka skjortan till avslutningen. Vi visar förstås att det är viktigt att fira det vi tillsammans åstadkommit, även om vi förstås har en större fest när det är dags för skolstart och vi åter ses för vidare bildningsbygge.

Vi ses o hörs!

Lämna en kommentar

  • (will not be published)