Ska JAG styra skolan?

IMG_6056Jag har genom åren haft mången fundering över det här med statlig vs kommunal skola. När jag gick i gymnasiet strejkade lärarna, men då blev jag aldrig på det klara riktigt med varför. Jag hade fram till för ett år sedan aldrig arbetat i något annat än en kommunal skola. Först skulle jag ursprungligen vikariera en vecka men blev sedan kvar i nära fjorton år i den stora staden med den svulstiga visionen, sedan ett viktigt år i den trivsamma lilla skolan i Djursholm. Sedan augusti förra året arbetar jag på en liten nystartad friskola startad utifrån det som ursprungligen verkar vara tanken med friskolereformen: en idé om en annan skola utifrån en tanke om arbetssätt (som inte handlar om att tjäna pengar på superslimmad organisation). Jag kan säga att det är en helt annan värld, långt bortom central upphandling (ni vet, tvingas handla något som är lite sämre, lite dyrare och lite krångligare), en värld där mobiltelefon, iPad och bärbar dator ses som självklara arbetsredskap

bild-13För en tid sedan började jag engagera  mig lokalpolitiskt, utifrån en önskan att bättre förstå hur det faktiskt fungerar och hänger ihop. Efter bara något år hamnade jag i Barn- och Ungdomsnämnden (som bl a har hand om grundskolan), som andre ersättare. Det är och har varit en ytterst intressant och lärorik period. Jag bor i en tillväxtkommun som har en hög ambition för skolan (inte världsklass, men väl bäst i landet, dit vi sakta men säkert är på väg, med tydligt resultatfokus och stadigt förbättrade resultat). Nämnden är i mina ögon välfungerande, samtidigt som man till stor del håller fingrarna borta från professionens domäner. Ändå har förtroendeuppdraget stärkt mig i min övertygelse om att vi behöver en stärkt statlig styrning av skolan. Moderaterna formulerar det nog så väl i sin egen tidning “Vårt Sollentuna”:

“Vi … har låtit bli att ‘störa’ skolan med allehanda projekt som är vanligt i andra kommuner.” /”Vårt Sollentuna” 1/2014

Just det. Bara för att jag verkar i en kommun som har styrande politiker med ambition för skolan, för eleverna, för framtiden, så vet vi att det finns gott om exempel från övriga landet där lokalpolitiker använder sin makt att tycka till om stort och smått inom fel domäner och på fel sätt. Som enskild ledamot i en politiskt nämnd har man faktiskt en del att säga till om (i alla fall om man tillhör majoriteten) och jag har varit och föreläst i kommuner där förvaltningsledningen sliter sitt hår över politiker som saknar all vettig ambition:

Skolan är väl inte så nödvändig, sonen ska ju ändå få ärva gården…

bild-12För den som behöver ytterligare konkreta exempel kan man exempelvis läsa om hur Timrå väljer att prioritera hockeylaget framför eleverna, eller hur Kalmars politiker och förvaltning tidigare tänkte sig “krypa ända in i klassrummen”. Behöver det sägas tydligare? Räcker det inte med två svarta kaniner för att bevisa att inte alla är vita? Har inte alla barn i vårt avlånga land rätt till en likvärdig utbildning oavsett var deras föräldrar bor? Är inte detta något hela samhället tjänar på, även vi som bor i välfungerande tillväxtkommuner?

Ökad statlig styrning och finansiering av skolan behöver inte utredas mer, det behöver verkställas.

 

 

Kommentarer (5)

 1. sören holdar skriver:

  Utmärkt bra Magnus!
  Personligen är jag övertygad om att gick det ut ett påbud att skrota alla lokala kommunala påhitt* skulle lärarnas arbetsbörda minska dramatiskt och till följd av det elevernas rätt till kunskap kunna öka i samma grad. Nu lever vi i en period med tro på den rättvisande och mätbara EVIDENSEN. Går det att mäta är det rätt. Men pendeln slår.

  *de finns fralldel även i vår kommun, men jag håller med om att nämnden under åren alltmer blivit skolans företrädare ist f dess motståndare. Politikerna har tom knäppt administrationen på näsan.

  • Magnus Blixt skriver:

   Sedan önskar man bara att kommunfullmäktige också kunde fortsätta på årets linje, där skolan tilldelas mer ändamålsenliga resurser för sitt uppdrag (inkl att ersätta de som faktiskt gör jobbet)…

Lämna en kommentar

 • (will not be published)