Val & Konsekvenser

bild-6Lite sent hopper jag in i debatten om mycken skärmtid, men trots en massa tankar om ämnet har jag tidigare valt att prioritera annat. Även denna dag vaknade jag med en diger Att-Göra-Lista i datorn. Samtidigt formligen vräkte höstsolen ner och inbjöd till utevistelse…

Jag valde att cykla en sväng till Naturkaféet istället för att sätta mig vid datorn. Tiden & Kraften är båda ändliga storheter. Ibland tar tiden man har tillgänglig slut fast man har kraft kvar att göra mer. Ibland har man faktiskt tid att göra ett och annat, men ingen kraft att göra det. Min tanke var att kraften fylls på bättre genom en cykeltur och fikapaus i det vackra vädret. Såhär långt känns det som ett bra val, trots konsekvenser att jag får stryka ett och annat som ogjort från listan.

Själv har jag flera gånger lyssnat på Filosofiska rummet: kontakt och avskärmning. Jag har även förstått att Korrespondenterna haft ett uppmärksammat program om digitalt missbruk. I min värld tyder “missbruk” på att företeelsen i förledet i stort är positiv, men har problem om man inte klarar av att hantera det.

  • Drogmissbruk = fel användande av droger, vilka normalt bidrar till människors hälsa och liv

  • Maktmissbruk – fel användande av makt (som i power eller påverkan eller inflytande)

  • Digitalt missbruk – fel användande av digitala verktyg och sociala medier

För visst är det så – rätt använt tillför digitala verktyg och sociala medier mycket till kunskapande och dialog. Fel använt blir det lätt till ett nytt opium för folket?

Sociala medier kan lätt föra människor som är långt bort nära varandra. Lika lätt kan det föra människor som är fysiskt nära varandra långt bort från varandra.

Det går faktiskt att stänga av. Det är ett val vilket är möjligt att göra. I olika situationer får olika val olika konsekvenser. På kort och på lång sikt. Ofta får den som gjort valet bära konsekvenserna och ta det ansvar som ligger i att vara människa. Det gäller därför att göra så medvetna val som möjligt. Den som är över 18 år och i övrigt tillräknelig har vi ansett vara stor nog att vara myndig över sina egna beslut och val – och därmed även konsekvenser. Den som är under 18 är i lagens mening ett barn och behöver mer eller mindre stöd i sitt beslutsfattande och ansvarstagande, läroplanen talar här om “stigande ålder och mognad”. Personligen anser jag också att mina barn får Gilla Läget så länge de bor hemma.

Det kan aldrig vara ett barns fel att det är ouppfostrat.

Jag vet att jag sett en bild i sociala medier med budskapet

“Vill du ha tillgång till dagens wifi-lösenord ska du: bädda din säng, plocka in disken i diskmaskinen och i övrigt svara trevligt på trevligt tilltal”.

Jag tycker onekligen det ligger en poäng eller två i detta förhållningssätt. Mina barn får möjlighet till ganska mycket skärmtid, men det finns också stunder när jag som vuxen bestämmer att nu får det vara bra. Ut och lek i solen! Båda behövs! Balans är som så ofta ett gyllene ord.

Att vara förälder är ingen popularitetstävling, det är ett jobb. Det är det viktigaste och svåraste jobb vi någonsin tar på oss. /Helena von Schantz

 

Fram för fler Körlingföräldrar, vilka även hjälper barnen att göra de val de ännu inte är mogna att förstå och omfatta konsekvenserna av!

 

Kommentarer (1)

Lämna en kommentar

  • (will not be published)