Tidsenlig teknik tarvar tusen tankar

IMG_9142Skapaskolan har vi Modern teknik och Hälsa som profil. Att eleverna får låna en lärplatta och att jag som lärare har både mobiltelefon, lärplatta och bärbar dator är så självklart att vi inte gör någon särskild poäng av det. Så bör det väl se ut anno 2015?

Ska vi inte be tjänstemännen på gatukontoret dela lärplatta/dator med varandra?

Vi har ett öppet instagramflöde istället för veckobrev, samtliga uppgifter levereras till och från eleverna helt digitalt. När de skriver eller ritar på papper så fotograferar de och lämnar in elektroniskt så vi slipper hålla ordning på papper. Vi är helt enkelt väldigt digitala. Samtidigt som vi tror på balans och även har en del högst traditionella undervisningsinslag, om än ofta med någon digital twist. Om inget annat skriver eleverna digital loggbok över varje dag, vilken vi och föräldrarna kommenterar (ja, jag har läst Granaths ytterst läsvärda avhandling om loggbok som disciplineringsteknik och gjort professionella avväganden utifrån yrkesetiken).

Tisdag 12/5 är det dock “Nedkopplingens dag”, vilken vi tänker uppmärksamma! En hel skoldag helt utan att använda mobil, lärplatta eller dator. För oss känns det faktiskt ganska märkligt, samtidig som det inte är så många år sedan det var vår vardag…  Ökad medvetenhet om hur vi använder och förhåller oss till digitala nätverk och tjänster kan bidra till att skapa välmående och god balans i våra liv. Och balans är lika nödvändigt i ett lärarliv som i ett barns/ungdoms…

Om man kan fatta medvetna beslut om sin medieanvändning ökar chansen att manNedkoppling-273x300 både kan vara uppkopplad och se till att få de grundläggande behoven tillgodosedda. De ungdomar som behärskar den nya tekniken och samtidigt mår bra och presterar bra i skolan kommer att bli mycket attraktiva på den framtida arbetsmarknaden. /Anna Nygren, Ung Livsstil

Hur gör du på tisdag? Och hur gör du framgent? Hur har du det egentligen med din tillgänglighet och sociala medier? Medvetet, hoppas jag!

PS. Om du är leg lär eller rektor och kan tänka dig att bli min kollega eller chef så söker vi nu just nu några kollegor… DS.

Kommentarer (3)

Lämna en kommentar

  • (will not be published)