Pia Sundhage och jag

yeswecanDet har varit mycket Pia Sundhage nu en tid. Välförtjänt och bra. Jag har aldrig träffat Pia Sundhage, men skulle gärna göra det i något kreativt sammanhang. Jag kan erkänna att jag inte är särskilt intresserad av fotboll (vare sig med “herr” eller “dam” som förled, om det nu skulle spela någon roll, vilket det ju inte borde göra – vem talar om herrfriidrott?). Däremot är jag genuint intresserad av Ledarskap. Visst läser jag en och annan avhandling inom skolforskningen, men sedan blir det inte så många böcker inom området – ofta är de alldeles för yviga och världsfrånvända. Istället läser jag böcker om ledarskap som egentligen riktar sig till andra branscher och områden. Såhär långt har jag inte lyckats hitta någon enda som jag inte lyckats transformera in i skolans värld…

Därmed läste jag Pia Sundhages bok “Spela på bästa fot” när den kom ut. Först som sammanfattad ljudbok, sedan hela. Den gjorde intryck. Inte minst hennes återkommande tanke om att:

VI ÄR VARANDRAS MILJÖ.

Vilken jag raskt gjorde till klassrumsregel No 1. Egentligen behövs det inte så mycket mer regler än så, förutom den viktiga regeln att man får göra fel (och lära sig något av det).  En annan viktig sak hon pekar på är vikten av tydlighet att framgång faktiskt kräver engagemang och ambition:

“Det är tydligt hur du brinner för fotbollen. Samtidigt, under karriären har du säkert mött spelare som inte brinner lika mycket. Hur är det?

– Det är en viktig synpunkt, vi bli inte bättre än vad spelarna vill. Jag inser ju att alla inte kan hänga på tåget lika länge som jag och det blev väldigt tydligt i USA. Vi tränade två gånger om dagen och när spelarna inte orkade mer sa jag: ‘hur svårt kan det vara'” /Tobias Österberg intervjuar Pia Sundhage, Sölvesborgstidningen 9/7-13

I mina ögon inte särskilt svårtransformerat in i skolans värld, där motivation som grund för engagemang är en självklar nyckel.

“– Att få människor att själva förstå varför de ska göra si eller så. Jag gillar spelare som ifrågasätter och kommenterar. Jag har mycket svårare med folk som bara säger ja och amen. Hur vet jag då om budskapet gått in? Annars handlar mycket om laget, att vi ska göra varandra bra. ‘Spela på den andres bästa fot’ som jag brukar säga. Största fascinationen med fotbollen är att ingå i en grupp och se vad den kan utföra.” /Petter Karlsson intervjuar Pia Sundhage, Hemmets journal 2/7-13.

Så är det ju även med skolan. Var och en måste lära, men i allmänhet gör vi det inte ensamma utan har att arbeta med gruppen. Både i form av individer och som grupp. Här finns mycket att hämta i ett gott ledarskap. Det handlar inte magi, utan går att lära sig. Det är en viktig del av lärarhantverket och det gör skillnad. Det är vår sak att ta tag i och förvalta väl.

“– För att ett lag ska fungera krävs det ett bra lagspel, ungefär som med musik. För att det ska låta bra måste alla spela i samma takt och anpassa sig efter varandra. Fungerar det kan man tillåta någon att spela solo och göra lite extra. Det är kanske det som gör att det blir fantastiskt bra.” Erik Hamrén, fotbollslandslagets förbundskapten apropå Zlatan, SvD Insikt oktober 2011

misstag_EADet är framför allt en stor portion självförtroende och smittande glädje som Pia Sundhage fört in i landslaget. Spelarna har matats med att våga göra saker på planen, utmana, sätta full fart framåt och att det inte gör något om det blir fel ibland. /SvD 9/7-13

 

 

Kommentarer (2)

Lämna en kommentar

  • (will not be published)