Stolt Svarande

boyesmorgonKlarar du 90-årstestet?

När man fyller 90 ska man se sig själv i spegeln och kunna se sig själv i ögonen och känna att man kan vara stolt över det man ser, att man faktiskt gjort någon slags skillnad i tillvaron.

– säger jag i Anna och Philips podcast. Och det står jag för. I höst är jag halvvägs till nittio och har en känsla av att det kommer att gå vägen.

Men det betyder förstås inte att allt man gör blir så himla lyckat. Tvärtom faktiskt. Jag är långtifrån ofelbar, jag är en lärande människa.

Jag har slutat att se på det hela som misslyckanden, jag väljer istället att se det som erfarenhetsunderlag för framtiden.

Det viktiga är väl att den huvudsakliga linjen är och blir tillräckligt positiv och lämnar goda intryck och inspiration efter sig? Det handlar inte om magi, utan mer om engagemang, vilja och öppenhet för möjligheter. Samt självklart om lärarledarskap, reflektion och vilja till ständig utveckling.

Vill du njuta av utsikten över dalen, så måste du först bestiga berget.

Vill du njuta av utsikten över dalen, så måste du först bestiga berget. www.facebook.com/herregudco

Det räcker inte att det är tryggt och trivsamt i skolan. Det är en absolut, men inte tillräcklig, förutsättning då vi faktiskt ska någonstans.

Barn i grupp är liksom inte alltid spontandemokratiska.

Om vi tror att de kan, får vi väldigt ofta rätt. Om vi tror att de inte kan, får vi alltid rätt.

Jante är ju död, samtidigt som även jag inledningsvis darrar på manschetten när jag i slutet av Anna och Philips podcast får frågan vad jag är bra på. Men jag är uppriktigt stolt över att ha fått vara med i samma sammanhang som så många andra goda lärare – för de finns det faktiskt gott om, även om ingen av oss är vare sig ofelbar eller perfekt. Och att någon är skicklig, engagerad, närvarande och nyfiken hindrar faktiskt inte någon annan från att också vara det. Så snälla ni som nu tänker att ni måste plocka ner någon som ni uppfattar har hög svansföring, tänk istället tanken hur ni kan lyfta er själva istället, ok?

Det anstår mig icke att göra mig mindre än jag är. /Edith Södergran

IMG_0073

“Alla lärare har saker som de är riktigt bra på. Visst har man brister också, men det gäller att fokusera på det som man faktiskt är bra på och därmed lyfta sig själv. Vi pratar också mycket om att våga misslyckas i vår podcast. Vi menar att det är då man lär sig som mest, genom att fundera över vad som inte gick så bra och vad man kan göra nästa gång för att det ska bli bättre.” /Philip, intervjuas i Livsviktigt

Kommentarer (1)

Lämna en kommentar

  • (will not be published)