Små och Stora mirakel i Stressens tidevarv

Jag tror  jag var kvar sist på skolan skärtorsdagen. Långfredagsmorgon tog jag sedan tåget söderut och fick som vanligt mycket gjort. Väl framme hos familjen i stugan lade jag undan mobil, platta och dator för dryga 48 timmars #digitalvila – med medvetet undantag för morgontidningsläsning. Många var de ögonblick då jag famlade efter mobil i syfte att dokumentera och dela en upplevelse, fortsätta eller inleda samtal med vänner och kollegor i när o fjärran – eller bara se vad klockan var. En nyttig påminnelse för mig – jag anser fullt och fast att medvetet nyttjande av tidsenlig teknik kan tillföra väldigt mycket, men också på vikten av medveten nerkoppling.

Idag är det tredjedag påsk, tydligen firades även tredjedagar förr. Jag tror att högtider, riter och ritualer är nog så viktiga även i en mer eller mindre sekulär tid, om inget annat för att markera och minna om vikten av återhämtningspaus även från ett arbete som ger mening. Påsken får för mig och de mina sägas ha blivit god och glad på mångahanda sätt. Jag hoppas det gäller många! Oavsett anledning.

“Men vad som än hände den där dagen så kan man i alla fall konstatera att en världsreligion och en hel kultur skulle komma att växa fram ur de där berättelserna. Vad man än tror om saken så är det ingen överdrift att påstå att påskdagens glada budskap, att Jesus är uppstånden, har förändrat världen.”

/John Sjögren, SvD 160327

Jag valde själv att dröja mig kvar på skolan i torsdags, det var gott röja upp lite och runda av innan jag gick på ledighet. Jag väljer också själv att åter engagera mig i ett nytt Pedagogiskt Läslyft – jag räknar helt enkelt med att det kommer ge mer energi än det kostar. Men jag ser också till att skaffa mig utrymme för avkoppling och återhämtning.

“Avkoppling är en aktiv process, det är inte något som händer av sig själv. Det gör däremot stress. Stress sker automatiskt, det är en del av din reptilhjärna. Stress är en uppfattning om ett verkligt eller inbillat hot mot dig.” /David Gelles, Mindful Work (2015)

godisautomatNär jag var och handlade påmindes jag också om Micke Gunnarssons kloka ord om stora och små mirakel, där jag såg ett barn vrida på automaterna i förhoppning om att det trots allt skulle fungera även om den stressade föräldern inte hade några mynt till övers. Alltsomoftast låter jag min växel hamna i dessa automater, så vrider jag om ett halvt varv… Nästa unge som provar kommer sannolikt befästa en tro på mirakel – genom egen handling. Sämre förhållningssätt kan man sannolikt ha i tillvaron?

Gör nu en god och glad fortsättning på påsken och tillvaron! Både din egen, varandras och de andras.

Be careful out there – wherever you are.

Kommentarer (3)

 1. Anna-Karin skriver:

  Hej!

  Jag är på jakt efter en film eller kanske till och med två olika som du rekommenderade i ett av dina blogginlägg. Filmerna var exempel på “genom att jobba så kan man komma dit man vill”. Ungefär…tror den ena var om Michel Jordan, men det kan va helt fel. Vet du var jag menar så vore det toppen om du kan höra av dig till mig.

  Med vänlig hälsning Anna-Karin

  • Magnus Blixt skriver:

   Jag minns att jag gjort minst ett inlägg, men minns inte nu vilket. Vi håller dock på och samlar våra bästa klipp (och andra resurser) på Glömstaskafferiet, så du hittar dem enkelt där:

   http://glomstaskafferiet.weebly.com/foumlrharingllningssaumltt—filmer.html

   Filmklippet med Michael Jordan visade vi för övrigt för förskoleklassen (!) igår, som en grund för varför vi nu följer upp målen som sattes i IUP… Ett fantastiskt bra samtalsunderlag för elever i alla åldrar (som alltid kan det bli riktigt bra i en medveten lärares hand, liksom tvärtom om man bara visar utan att föra nödvändig dialog om förhållningssätt).

   Lärarhälsningar
   Magnus

Lämna en kommentar

 • (will not be published)