Nyttja det fria skolvalet, tack?

Mer än en gång har jag lyft kloka ord från min kollega (i det vidgade kollegiet):

Att vara förälder är ingen popularitetstävling, det är ett jobb. Det är det viktigaste och svåraste jobb vi någonsin tar på oss. /Helena von Schantz

I en diskussion med en annan vidgad-kollegiekollega väcktes tanken att detta torde kunna travesteras:

Att vara lärare och/eller rektor är ingen popularitetstävling, det är ett jobb. Det är både viktigt och svårt, jobbigt och roligt.

Ofta nog hör jag i debatten att det fria skolvalet är ett av skolans problem. Närhelst skolan ställer några som helst krav på elever eller föräldrar, eller inte går deras önskan om än det ena än det andra till mötes, så hotas det tydligen med att man då byter skola och därmed tar med sig skolpeng till nästa skola. Det må ligga en hel del sanning i det, men jag kan inte låta bli att fundera på vad som skulle hända om rektor istället skulle vända på steken och säga:

behappy“Då skolans pedagogik och på det sätt vi här valt att arbeta inom de resurser vi fått oss tilldelade inte möter era önskemål så är det ju fantastiskt att vi i Sverige har ett fritt skolval. Här finns en lista på närliggande skolor. Tack för besöket!”

Du som är lärare vet väl förresten att du ofta har ett val du behöver göra? Om du arbetar i ett område med lärarbrist i kombination med rimliga kommunikationer finns det väl egentligen ingen anledning att arbeta för en rektor och huvudman man inte trivs med? Eller?

Jag är övertygad om att vi skulle ha mycket tjäna på om vi lärare tog tillfället i akt och röstade mer med våra fötter.

Samt utvecklade en ödmjuk orubblighet.

Kommentarer (2)

Lämna en kommentar

  • (will not be published)