Skolval och Skolpolitik – på riktigt

Vi inledde terminen med en “Träningsperiod av Goda Vanor” liksom Flippat föräldramöte. Därefter har temat “Mitt drömsamhälle” tagit vid. Vi har på olika sätt lärt oss om demokrati, argumenterat och beslutat om lagförslag i Nationstates, besökt valstugor, mm och arrangerar nu ett skolval på riktigt för alla elever  i år 1-5. Utifrån svaren på en enkät med skolfrågor har eleverna klustrats ihop i tio olika Skapa-partier. Dessa har sedan arbetat fram sitt partiprogram, sin symbol, sina budskap och tillhörande argument – i frågor de själva anser vara viktiga och är påverkbara i skolan. Idag har eleverna haft valstugor ute i solen på vårt trädäck. Vi lovar att vi fått höra många goda argument vilka frågor som är viktiga i skolan – och varför de är viktiga. Se gärna filmen!

IMG_0039_2Om vi tror att eleverna klarar även komplicerade uppgifter får vi ofta nog rätt, om vi tror att de inte ska klara dem får vi alltid rätt…

Imorgon torsdag 2/10 ca kl 9 blir det också debatt mellan företrädare för våra Skapa-partier, denna planerar vi att sända live via Bambuser (SkapaGreen) så att hela världen kan följa utifrån Skolan-Mitt-i-Byn-2.0. Den som vill skicka in frågor live kommer att erbjudas möjlighet via Todaysmeet. Efter debatten blir det val; med röstkort, röstsedlar och valhemlighet. På riktigt.

Fredag 3/10 efter kl 13 planerar vi för valvaka där vi räknar röster i realtid och också lägger ut det på bambuser. Tanken är sedan att det parti som får flest röster också bildar kärnan i skolans elevråd. Viktigt på riktigt, tänker vi och ser elevernas motivation att träna och utveckla sina förmågor. Stjärnglanständningsögonblick som dessa kan man leva länge på. De kräver ingen magi, men en del engagemang och framförallt is i magen att det löser sig.

Apropå Skolpolitik på riktigt så är vi några som utifrån initiativ av Anna Kaya samlat ihop ett åttiotal praktiker, skolforskare, skolpolitiker till en riktig dialog om tillvaron: MegaPedaPub nu på måndag. Det ser vi verkligen fram emot! På torsdagens “vanliga” Pedagogiska Pub lär det säkert pratas en del politik, men också väldigt mycket annat högt och lågt som hör skolan till. I mitt tycke sååå mycket mer intressant än att prata väder. I rätt sammanhang anser jag detsamma även gäller våra elever – om vi bara ger dem förutsättningar, på riktigt.

Apropå viktigt på riktigt hoppas jag alla i ledande ställning noterat vad de tiotusentals svenskar som skrivit under på Skolvalet2014 anser om tillvaron…

Lämna en kommentar

  • (will not be published)