Skolans dag – allas vår dag

Tisdag 6/9 är det Skolans Dag över hela landet. Egentligen kan man tycka att alla dagar borde vara Skolans dag, eller åtminstone de 178 som eleverna förväntas befinna sig där. Ett land som inte satsar på skolan satsar ju inte heller på framtiden. Som det ser ut kanske det behövs en särskild dag för att verkligen uppmärksamma de många viktiga frågorna kring skolan.

– Skolans dag är en manifestation för skolans betydelse för våra elever och vår framtid. Det är bra med en dag med extra fokus på de frågorna. /Helena Linge, Skolvärlden

Frågorna inom skolan är många och ingen tjänar på ett enögt perspektiv. Det måste samtidigt vara stimulerande och lustfyllt som det är uppstyrt och kravfullt – vilket gäller både elever, föräldrar, lärare, skolledare och annan personal. Arbetsmiljön ska inte bara vara fri från risker, den ska också vara god. Infrastruktur i form av lämpliga möbler, fungerande IT-system och datorer behövs också. Resurser i paritet med behov, mål och statsmaktens ambitioner måste finnas, inte minst för att kunna betala löner för att få de bästa att vilja bli – och stanna kvar som – lärare.

Själv tänker jag åka till Stockholms central för att lyssna på vad som sägs. Dessutom har jag planerat in en fika med Per Falk, som jag än så länge bara “träffat” via det han skrivit i det vidgade kollegiet. Bland annat skrev han att han just nu var pappaledig (pappaupptagen) och gärna tog en fika. Eftersom jag är i samma sits och det är så enkelt att komma i kontakt via Twitter så har vi nu bestämt att ses för att prata lite om livet, universum, skolan, Edcamp, lärarroll mm mm. Spännande! Kanske det blir något livesänt…

På kvällen ska jag ha ett kort undersökande seminarium kring läraryrket, blir också intressant. Tanken är att jag ska hålla några längre seminarier med det temat under hösten, var kan man samla och testa material bättre än på en lärarpub i anslutning till Skolans dag?

Kommentarer (4)

 1. Mats Janson skriver:

  Jo, sant.
  Men den där affischen med de fina orden erfarenhet, kreativitet och kompetens, den borde stannat på konferensbordet. Att kommunicera ut stora ledord funkar inte. Det måste till drama, en story att beröras och tro på.
  Det är också sant.
  MAts

  • magnus skriver:

   På ett sätt håller jag med dig. Stockholms stads slogan “En skola i världsklass” känns och används alltmer som/med ironi då det mest känns som fluff och stora ord utan någon egentlig satsning bakom. Men å andra sidan är det frågan om en bra story får plats på en rollups begränsade utrymme (i såväl yta som tid man kan beräknas ta i anspråk för att läsa på den).

   Jag tycker ändå Ljungby (som står ansvariga för texten, jag har bara fotograferat) har valt ganska vettiga ledord, om man nu ska välja ut några sådana. Jag kan iaf tänka ut många andra som vore sämre (men lika stora).

 2. Mats Janson skriver:

  Det är dramat som saknas.
  Orden är förväntade, hörda så många gånger förr, så de kommunicerar inte.
  Bara det oväntade kommunicerar.
  Att förvandla fina idéer från konferensrummet till kommunikation är inte lätt, men det går.
  Bra lärare klarar att levandegöra sitt “gods”, det gör bra kommunikatörer också.
  LR – jag är f d medlem – har utvecklats enormt som kommunikatörer men för att engagera folk som inte är lärare behövs mer.
  Mats

Lämna en kommentar

 • (will not be published)