Professionell kostym?

Idag terminsavslutning! Härligt med en skolgård helt i vitt. På Fruängens skola följer avslutningen traditionen. Först en föräldrafri samling i klassrummet, där vi tillsammans summerar terminen. Sedan samling i aulan, alla klasser F-3. Traditionella julavslutningssånger (när man nu såg dem i powerpoint slås man av det kristna inslaget i Nu tändas tusen juleljus…), rektors tal samt lärarnas julshow. Efter det en samling i klassrum med elever och föräldrar. Terminsinstyg delas ut – skolans officiella med “ogiltig frånvaro” angiven, samt ett eget (kanske en bra PIM-uppgift egentligen…) unikt för terminen. I år får de också med ett IUP-hjärta, där de själva skrivit både styrkor och utvecklingsområden. Vi skickar också med en kopia på IUPs, som en liten påminnelse.

Som vanligt har jag också kostym på mig dagar som dessa. Jag tror det är viktigt vilket signalvärde vi sänder ut. När jag började som lärare hade jag alltid t-shirt, mer eller mindre sliten. En dag sa min lillasyster, som arbetar inom marknadsföringssvängen:

“Men brorsan, hur tror du att lärarna någonsin ska få någon status när du glider runt i sliten t-shirt?”…

Efter det har jag ägnat en stund varje söndag åt att stryka skjortor. Och ja – jag skulle säga att det spelar roll. Tidigare tänkte jag att jag skulle klä mig som föräldrarna, nu tänker jag tvärtom – jag är ju inte deras kompis utan ska föreställa deras barns lärare. I synnerhet föräldrar från en del andra kulturer förväntar sig en man i kostym, får de inte det får man en större uppförsbacke att bygga förtroendet på. Jag har också hört om Jensen Education som tydligen har en dresscode som ungefär säger att “pikétröja kan vara ok – på studiedagar…”. I övrigt är det mörk kostym som gäller i kontakt med föräldrar (ja, idrottsläraren får tydligen ha mer ändamålsenliga kläder i sin undervisning, men inte på utvecklingssamtal). Hittade nu dessutom en intressant uppsats med titel: Professionalitet & Kläder. Intervjuer med lärare från tre olika skolor.

Ser fram emot ett jullov, där jag inte “behöver” stryka skjortor – och överhuvudtaget kan hämta styrka till ett nytt skolår 2011!

För övrigt anser jag att lärare behöver en ödmjuk orubblighet!

Kommentarer (9)

 1. Friedrich skriver:

  Hej!

  Bra att prata om kläder – när jag som student som har gått lärarutbildning i Tyskland kom till Sverige först var jag chockad av hur några av lärarna klär sig! Klart att man måste ha bekväma kläder och bara i kavaj blir det lite för officiel…lt,men en lite bit skärpning på morgonen när man väljer ut sina fina saker vore ej dumt. Jag känner bara exemplet från Tyskland (och nur är ju tyskar dåligt klädd) var det är viktig att vara bra klädd som lärare, samt som det är (kanske överdrivet) i Storbritannia, var det går inte att undervisa utan slips. Every little counts på vägen till statushöjningen av lärare! Kläder och Legitimationen är bara början, hoppas jag!

  Friedrich

 2. T skriver:

  När jag som nyutexaminerad lärare började arbeta klädde jag mig så som du beskriver – i regel t-shirt och jeans. Med åren har det blivit mer “ordning” på min yrkesklädsel – av flera anledningar. Jag har läst en del om klädernas påverkan. Jag har precis som du också mött människor som ifrågasatt lärarnas ofta alltför avslappnade klädkod eller avsaknad av sådan. ”Det är svårt att motivera 10 000 mer i månadslön när en stor del av lärarkåren klär sig som ungarna de undervisar” hörde jag någon säga. Det ger inget seriöst intryck och jag skulle faktiskt våga mig på att säga att sådan klädsel är rent av respektlös mot våra kunder, dvs föräldrarna och eleverna. Numera klär jag mig alltid i enfärgad skjorta och kostymbyxor på jobbet. Mer stilrent och bra mycket bekvämare än jeans blir det dessutom! Några dagar i veckan bär jag även slips. Aldrig jeans. Aldrig t-shirt. I ordentliga kläder blir man inte misstagen för att vara förälder i samband med öppet hus, föräldramöte och liknande, det är bra. Det ger också ett gott första intryck och vinner snabbare förtroenden. Jag tror också det är viktigt för att visa professionaliteten – jag är lärare – särskilt nu när lärarlegitimationen drar ut på tiden. Det är egentligen underligt att LR och LF inte tagit fram riktlinjer för dress code för lärare bredvid de gemensamma yrkesetiska reglerna. Det skulle nog behövas. Tack för ett intressant blogginlägg.

 3. jan skriver:

  Tror att klädseln är viktig. För ett tiotal år sedan sade en mellanstadielärare:” Lön och status började sjunka när vi slutade med kavaj och slips.” Jag har läst uppsatsen, som är tankeväckande. Om pedagogen klär sig en förvuxen tonåring, vad skickar det för signaler?
  Shorts, linnen och flip-flopskor m.m. är strandkläder och hör inte hemma i skolan. Å andra sidan är Jensens dresscode too much. Som manlig lärare undviker jag jeans, T-shirt,sandaler.
  Putsade skor, struken skjorta och kavaj är min melodi.

Lämna en kommentar

 • (will not be published)