PedagogPub och Twitter

wantwishmakePåsklov i ett underskönt Blekinge. En viktig möjlighet för reflektion, uppföljning, planering och återhämtning. I tisdags tog jag så tåget till Malmö för att ytterligare fylla på och vidga tankarna; dags för Pedagogisk Pub där. Första tisdagen i varje månad i Malmö, första onsdagen i Stockholm, första torsdagen i Göteborg. Samt Falkenberg, Luleå, Ystad… Dessa spontana, informella men återkommande PedagogPubar uppstod som något av en hyllning till den alltför tidigt bortryckta skolforskaren Trevor Dolan i det vidgade kollegiet parallellt med att övriga landet bänkade sig framför Andra Chansen. Jag lovar, på tåget hem surrade huvudet av nya tankar och idéer, det kändes som en väldigt välinvesterad kväll. Vad jag förstått gjordes samma erfarenheter i Stockholm. Nog för att sociala medier kan vara nog så bra, men det är ändå något annat att bryta tankar även i 3D!

Trevor Dolan: Hur skapar man en framgångsrik skola?

Twitter har verkligen vidgat mina vyer och mitt kontaktnät. Twitter för lärare är något helt annat än Facebook. Här är man inte “vänner“, utan följer de som skriver något som på något sätt tillför en ett och annat. Ibland för att man delar idéer, ibland för att man tycker tvärtom. Givande och tagande, tankar bryts, förädlas och utvecklas. 140 tecken är begränsningen, som också gör det hela kärnfullt. Det går faktiskt att säga något på dessa korta rader. Goda exempel från vardagen inspirerar, nya förordningar från Skolverket lanseras, frågor besvaras. Det ger så mycket mer energi än det tar tid. Till skillnad från e-posten fylls ingen inkorg med olästa meddelanden, utan man tar det som det kommer. Rekommenderas varmt!

En annan sak jag varmt rekommenderar är Edcamp – av lärare, för lärare, med lärare och andra intresserade av att prata skola framåtsyftande. För vi behöver prata skola, lärande, undervisning, vi behöver bryta tankar. Med “vi” menar jag här först och främst vi som verkar i den. Vi måste få saker att hända, vi måste på ett tydligare sätt sätta agendan. Vi vet vad problemen är, vi har lösningarna, tillsammans kan vi lyfta skolan. Reclaim the schools!

 

Kommentarer (1)

Lämna en kommentar

  • (will not be published)