Magnus Blixt, leg lär

Igår var jag i riksdagen för första gången på länge. Det var en upplevelse på många sätt. Inte minst för att jag fick vara med när det historiska beslutet togs om införandet av lärarlegitimation. Jag tror och hoppas det kan bidra till att statusen för lärare, för skolan och för bildningen kan höjas. Att det görs är mycket viktigt, för framtiden – ett land utan stora kunskaper blir ett mycket litet land!

Lärarlegitimation kan bidra till ett ökat kvalitetstänkande i skolan. Det är bra. Ska lärarnas löner höjas och därmed söktrycket till lärarutbildningarna förbättras så krävs det dock en helt annat lönetänk där bra lärare kan få bra betalt utan att behöva lämna det direkta elevarbetet. /Ledare i Folkbladet 2011-03-03

En sak som nu blir mycket tydlig är att det är lärares som har direkt ansvar för undervisning, utbildning och kunskapstillväxt. Det ansvaret är vi beredda att ta, under förutsättning att det medföljer befogenhet och resurser. Med en legitimation finns dessa möjligheter! Jag sneglar på min fru, som alltid undertecknar viktiga dokument med “leg sjukgymnast”. Ingen ifrågasätter hennes kompetens inom området. Alla vet att en leg sjukgymnast står för vissa saker och inte för andra saker. Så är det. Snart blir det också tydligt vad lärare står – och inte står – för. Det känns bra.

Nu far jag på sportlov!

Kommentarer (7)

 1. LR radicals skriver:

  Läste i morse att lärarförbundets Sirén uttalade sig om budgeten för införande av legitimationen. Hon sa att det skulle bli 5 miljarder dyrare än vad regeringen hade avsatt i förslaget. Detta grundade hon på att de hade frågat 1300 “lärare” vad de skulle behöva komplettera för att kunna omfattas av lärarlegitimation. Haha, vilket självmål!
  Om vi hypotetiskt skulle göra samma undersökning i LR, skulle den estimerade kostnaden bli 0 skr. Alla är nämligen redan riktiga lärare.
  Tänk om man skulle fråga sjukgymnaster hur många som skulle behöva vidareutbilda sig för att omfattas av en sjukgymnastlegitimation. de skulle svara: -Va!?!
  För det är nämligen idén med legitimation att de som arbetar som lärare är lärare. Vet inte hur lärarförbundet tänker, men vidare klokt verkar det inte vara!

 2. Jan Lenander skriver:

  Det är förstås dyrt att göra om obehöriga lärare till riktiga lärare, det kan vara dyrt att locka tillbaka de lärare som flytt yrket och det krävs mycket bättre behandling av befintlig lärarkår för att behålla dem. Det är dock många gånger dyrare att förneka eleverna tillräcklig kunskap genom att använda obehöriga lärare.

  • magnus skriver:

   Instämmer – få saker lär vara så dyra i längden som att inte investera i riktig lärarkompetens. Dessutom elakt mot det uppväxande släktet (liksom mot oss som förr eller senare behöver tas om hand av de som idag är unga).

Lämna en kommentar

 • (will not be published)