Lärarstämma med stolta lärare eller anställda i kommun?

Igår var jag på en ytterst trivsam 40-årsfest. Jubilaren var inte bara god vän, utan tillika lärarkollega (om än i en annan del av landet). Med på festen var förstås en och annan lärare. Dels blir det väl ofta så att man umgås kollegor emellan, dels så är väl lärare i dess mer vida definition en av Sveriges största yrkesgrupper – vilket torde vara en delförklaring om än ej någon giltig ursäkt till varför det går så trögt att få till en rimlig lön för mödan nu när Florence inte längre är någon Florence Nightingale.

Nåja, det här med att vara lärare på fest kan ibland vara lite speciellt. Frågan

Vad arbetar du med?

är ju i Sverige en ofta tidig fråga i en konversation med främlingar på fest. När man då svarar ”lärare” så får man allt som oftast en av två reaktioner:

  • Lyxlirare där, med sommar-, jul-, sport-, och påsklov. Vad gör man egentligen på banken och skolan efter klockan tre?

alternativt

  • Stackare där! Jag förstår inte hur ni orkar eller står ut med alla elever och föräldrar…

Oavsett vilken kan frestelsen vara att istället för ”lärare” svara ”jag jobbar på kommunen”, för då slipper man tydligen alla följdfrågor… Numera arbetar jag dock för ett litet aktiebolag (är inte på något sätt ägare, “endast” tydligt och tidigt anställd) och jag är dessutom stolt över att vara legitimerad lärare. Nu finns det förstås ingen motsättning mot att vara anställd i vare sig kommun eller privat och samtidigt vara stolt lärare, det ger dock olika fokus och tyngd vilket man väljer att betona. För mig är valet självklart.

Igår blev jag även påmind om ännu ett svar som gott kan ges:

”Jag arbetar på direkt uppdrag av regeringen. Jag ansvarar för vissa komplexa framtidsfrågor och har 25-30 som jag utövar direkt ledarskap över…”

toppbanner_19sept

Imorgon är det åter dags för Skolforum. För mig känns det som om Skolforum nu tar steg från ”Krämarnas Marknad” till att bli mer av ”Lärarstämman” – utifrån min fördom att läkarna självklart åker till Läkarstämman främst i syfte att träffa andra praktiker och tillsammans utveckla sig själva och sin verksamhet (även om den också bygger på att det finns krämare på plats). Skam om inte arbetsgivare inom skolan betalar såväl tid som resa och inträde till denna och andra självklara kompetensutvecklingsplatser. Jag skulle inte acceptera en läkare som inte fått möjlighet att läsa in det senaste tillsammans med kollegor och tänker att samma måste gälla även för lärare.

Själv har jag sju olika programpunkter på Skolforum i år och räknar med att dessa och tiderna mellan dem även ska ge mig mycket tillbaks. Kom gärna förbi – jag gillar att språka om skolan i stort och smått, lärare emellan! Om inget annat så är Edcamp/PedaPub/AfterSkolforum ett bra tillfälle att prata med andra praktiker om det hjärtat är fullt: skolan, bildning, kunskapstillväxt, framtidsuppdrag…

 

http://allastudier.se/jobb-o-lön/252-grundskollärare/

http://allastudier.se/jobb-o-lön/252-grundskollärare/

Kommentarer (3)

Lämna en kommentar

  • (will not be published)