Lärarnas ansvarsnämnd – jajjamen!

Igår damp ett brev ner i brevlådan. Inget ovanligt med det kanske. Däremot var avsändaren för mig unik: Regeringskansliet. Spännande värre. Och ja – det visar sig att jag är en av lärarna som utsetts till Lärarnas ansvarsnämnd. Det känns stort. Och viktigt. Hedersamt och inte helt enkelt. Säkerligen intressant och givande. Oklart vad det innebär i konkret praktik, men det lär ju ge sig.

Ibland är ju tillvaron spännande. I fredags byttes slutligen svarta tavlan (!) i klassrummet ut mot en smartboard. Utbildning hur den fungerar först igår eftermiddag, så vägen dit var bara att improvisera. Men som lärare är man ju van. Utbildningen var mycket bra, från verksam lärare till oss verksamma lärare. Inte minst inledningen:

En skärm i sig gör ingen lärandelektion, oavsett hur SMART den än må vara. Det krävs en lärare med. Och elever.

En annan spännande tillvaro var kvällens föreläsning kring John Hatties Synligt lärande för LR Stockholm. Blev återigen påmind om den som lärare ofta upplevda sanningen:

Först när man undervisar om något lär man sig det ordentligt själv.

Varje vaken stund rymmer ju lärandepotential. Det blir spännande att se vad framtiden bär i sitt sköte!

Kommentarer (9)

 1. Bernt-Åke Bärling skriver:

  Hej!
  Grattis till uppdraget i ansvarsnämnden, det kan säkert bli ett viktigt instrument i framtiden. Du kommer ju ha gott om tid att sätta dig in i uppdraget då utdelade legitimationer är ganska få för närvarande. Ungefär 2% och då har väl hälften av lärarna sökt. Jag misstänker att det kommer att dröja hela året innan skolverket fått någon rätsida på sin “arbetstopp”

  Jag väntar på min egen legitimation och ser framför mig att jag vid nästa jobbsökande får frågan om jag är legitimerad lärare?

  Blev det verkligen en statushöjning av yrket?

  MVH Bernt-Åke Bärling

  • magnus skriver:

   Tack för det. Även jag tror att det på sikt kan bli ett viktigt instrument för oss och skolan. Men som sagt – det är på sikt och först och främst måste vi få våra legitimationer. Att man får frågan vid jobbsökande idag om man har, eller har sökt och är berättigad till att få, lärarlegitimation får väl anses som självklart. I alla fall i den bästa av världar. Å andra sidan hade inte problemet med att det saknas behörigheter varit så stort om man följt det regelverk som funnits tidigare.

   När det gäller statushöjningen så måste vi inse att det är något som kommer att ta lång tid och snarare handla om mindre steg åt rätt håll än om stora kliv. Tyvärr. Nedmonteringen av statusen har fått hålla på en stund, så det lär ta en stund att ta sig tillbaks. Tror jag, den som lever får se.

 2. Morrica skriver:

  Whoopdidoo, grattis! Klokt av dem att välja dig *nickar gillande*

  och grattis till nya leksaken också, hoppas ni får mycket glädje av den. Det här med leksaker i klassrummet är viktiga saker som bör tas på djupaste allvar.

  • magnus skriver:

   Tack och tack. Tror klassrummets nya leksak kan bli väldigt bra när jag och eleverna väl förstått oss på den, har väl börjat så smått.

Lämna en kommentar

 • (will not be published)