Lärare avgör Lönen

Att skolans kvalitet – läs lärarnas kompetens och möjlighet att fullgöra huvuduppdraget – spelar roll för framtiden borde inte komma som en överraskning för någon. Trots detta känns det inte alls fel att få det bekräftat i en ny undersökning från SBC, Svenskt Näringsliv och Gymnasiekvalitet.


Skolan är väldigt bra, lärarna är kompetenta, och vi har en hög lärartäthet, säger Emil Olsson, gymnasieelev” /UNT

I dagarna träffas också några hundra av landets fackligt förtroendevalda lärare till förbundsråd (LR) respektive Repskap (LÄF) för att diskutera yrkanden inför vårens avtalsrörelse. Jag vill lova att strejkviljan är hög om kommunerna även denna gång inte låter allt tal om “att höja läraryrkets status” leds i bevis.

Kommentarer (5)

 1. Ulrik Borg skriver:

  Humbug!
  Sorry, det finns nog *ingen* medlem som längre tror på ett vettigt avtal. Vi lämnar redan båten. De smarta lämnade den för flera år sedan. “Man” kommer att fega ur för att man inte tror “vanligt folk” stödjer oss och tyvärr gör dom inte det heller eftersom man inte lyckats avliva myterna.
  Alltså, se fram emot nytt skitavtal, fortsatt ökad arbetsbelastning – hur det nu ska gå till – och fortsatt reallönesänkning. Strejkviljan *var* hög för tre år sedan och då svek man medlemmarna. Nu är det kört, lägg ner hela skolvärlden och börja om på nytt säger jag. Sälj Sverige till Finland eller något.

  God dag, Yxskaft!

  • magnus skriver:

   Hoppet är det sista som överger människan, jag tror ännu att det finns möjlighet att vända skutan. Sedan är det ju tyvärr inte så enkelt så att lärarna får det avtal de vill bara för att de vill det. Många kockar i avtalssoppan är det (motpart, andra förbund, KHA, MBL, Medlingsinstitut mfl – och alla har de rätt enligt lag eller avtal att vara där).

 2. Ola skriver:

  Sannolikheten att ” hela skolvärlden läggs ner” är nog ännu mindre…än en kraftigt lönelyft.

  Jag tror absolut att strejkviljan är hög. De nya skolreformerna, med allt merjobb som det medfört, i kombination med mycket annat runt omkring, får i alla fall mig att tycka att jag är grymt underbetald. Personligen håller jag på att vidareutbilda mig….men jag har inte fått någon tid avsatt för detta, så just nu går jag på 150% minst.

 3. Pekka Karvonen skriver:

  Om inte avtalet blir uppseendeväckande avvundsvärt: Töm strejkkassan. Samkoordinera med LF så att båda förbunden deltar denna gång. Alla medlemmar som har möjlighet – försök att hitta en ny bransch att jobba inom. Kanske ytterligare någon procent av oss som ännu inte lämnat skeppet kan hitta ett alternativ. Utlandsjobb kanske? Drastiska grepp krävs om vi lärare i Sverige någonsin ska bli tagna på allvar.

  • magnus skriver:

   Om jag förstått saken rätt så kan inte ett ensamt förbund strejka om det inte har egen partsställning (vilket man inte väljer själv utan är upp till huvudorganisationer och arbetsgivarsida), så en strejk behöver absolut samkoordineras i Lärarnas Samverkansråd.

   Har förstått att det finns möjligheter att utan krusiduller arbeta som mer rimligt betald lärare i Norge!

Lämna en kommentar

 • (will not be published)