Lärarchatt – delta deliberativt!

Det utvidgade lärarkollegiet inbjuder till lärarchatt om angelägna ämnen. Att lärare tar ledning för professionens kunskapsutveckling både vad gäller frågor och svar tycker jag är mycket lovande. En öppen dialog, där var och en kan bidra utifrån sitt engagemang, tid, kompetens. Om inget annat kan man följa och lyssna, för även på nätet gäller ofta devisen:

Vi har fått två öron och en mun av en särskild anledning.

Men samtidigt – när det gäller #skolchatt så tror jag det är viktigt att det blir många lärares röster som hörs:

För att skapa det mångstämmiga klassrummet och en mångstämmig skola för var och en, krävs ett mångstämmigt lärarrum.

Detta nybyggda garage har ganska högt i tak!

Man poängterar ofta vikten av att:

det ska vara högt i tak

– men jag kan inte annat än hålla med min kloka kollega som alltid påpekar att “högt i tak” de facto inte definierar något annat än en särskild arkitektur… Min erfarenhet av chefer som  uttalar “här har vi högt i tak” är i allmänhet att de då egentligen menar “här får man säga vad man tycker, så länge man är politiskt korrekt samt håller med i det jag säger, menar och anser”. Det vi menar är förstås en äkta dialog där man lyssnar och talar i syfte att uppnå ökad förståelse och kunskap utifrån en deliberativ idé om tillvaron, inget annat.

Bidra du med, gå in på skollyftet och/eller skolchatt och gör din viktiga lärarstämma hörd!

Kommentarer (3)

 1. Ulrik Borg skriver:

  “Här har vi högt till tak” (men om du säger något jag inte gillar får du en jävligt dålig löneutveckling, tvångsförflyttas och får en tjänst som bara inte går ihop hur du än bär dig åt, så jag kan fortsätta säga att du är en dålig lärare).

  …Jo, den känner man igen alltför väl.
  För första gången i mitt yrkesliv känner jag verklig ångest över att gå till jobbet imorgon. Frågan är hur man vänder trenden och återskapar förtroende och respekt mellan arbetsgivaren och lärarna/facken. Såg verkligen fram emot Gy11, men det blir bara SSDD verkar det som. Har börjat vänja mig vid tanken på att fokusera mer på livet utanför skolan. Det får bli “någon annan” som reder upp röran, tror jag.

  • magnus skriver:

   “världen är tyvärr full av tappade sugar”, trist att känna ångest över att gå till jobbet och känna att man behöver lämna. Känner tyvärr igen känslan.

   Frågan hur trenden ska vändas och förtroendet ska återskapas är brännande aktuell, jag tror inte riktigt SKL förstått vilken pyrrhusseger sommarens AD-dom kan komma att bli. Lite befriande höra Björklunds sommartal, men precis som han påpekar så måste det nu komma till action och inte bara vara vackra ord.

   Ursäkta min okunnighet: SSDD?

   • magnus skriver:

    Aha, en snabb sökning på wikipedia (har inte vant mig vid att ha tillgång till nät igen) ger vid handen att jag misstänker Same Shit Different Day (och inte Single Sided Double Density, från den gamla goda floppydisk-tiden).

Lämna en kommentar

 • (will not be published)