Kultur, Sammanhang, Bry Sig

hamnfestIgår hamnfest för snart femtonde gången i Torsö Hamn. 100 vuxna och 30-talet barn i tre stora partytält. Fördrink, mat, allsång, dans till levande musik. De äldre barnen ordnar trekamp och fiskdamm för de mindre och tog senare kvällsdopp från piren innan även de dansade och sjöng loss. Väldigt trivsamt om jag får säga det själv, och det får jag ju. Även om jag sedan några år är med och arrangerar, i år som ansvarig. Att vara ansvarig för detta är inte särskilt svårt, det är många händer som gärna hjälper till om de bara ges chansen.

Ingen kan göra allt, alla kan göra något – tillsammans kan vi göra underverk.

torsohamnfestMin uppgift är framförallt att uppmuntra olika ansvarstagande för olika saker, det krävs helt olika saker av den som ska göra allsångshäften, skära sallad eller resa tält. Men framförallt ser jag min uppgift att försöka skapa en kultur där vi vill varandra väl och ser mer möjligheter och lösningar än hinder och problem.

Kultur handlar nog inte främst om en svulstig vision, utan skapas främst i det lilla. Att lägga pappersduk på borden är ett sätt att konkret visa att någon faktiskt bryr sig. Att fixa lite ugnsrostade tomater och en pigg bönsallad som tillbehör likaså. Att ge barnen mandat att handla små vinster till fiskdammen. Att se till att fördrinken även finns i motsvarande alkoholfria variant. Att gå runt och fråga både gammal och ung, erfaren och förstagångsbesökare hur de upplever festen och vad som kan göras annorlunda nästa gång. Att sätta upp ett tack på anslagstavlorna till alla som bidrar. Att vi numera har slumpvis bordsplacering visar tydligt att syftet med festen är att lära känna nya, långt bortom vi-och-dom.

Jag tänker att det är samma i skolan och i klassrummet. Kulturen är grunden för allt och den behöver skapas i det lilla. Det är något vi gör gemensamt, men jag som lärare och ledare har ett extra ansvar. Rektor har också ett stort ansvar och det vet vi ju hur stor skillnad det är mellan olika rektorers sätt att bygga kultur.

I tider av lärarbrist finns det än större anledning och än mindre ursäkt att inte välja rätt rektor.

En bra rektor som jag ser det skapar en kultur där människor vill vara och verka, både stora och små. En tillitskultur där ansvarstagande premieras, med distribuerat mandat. Där man som lärare vet att rektor står bakom och stöttar när det behövs, men i övrigt håller fingrar borta från sådant som faller inom den legitimerade lärarens domän. En kultur där ledarskap i stort och smått är grunden för allt. Där ledarskapet i sig sätter kulturen. Då tror jag svensk skola åter kan lyfta.

Vilken kultur är du med och skapar i höst?

Är du på en skola där rektor och kollegor skapar en god kultur? Om inte så varför inte?

Kommentarer (1)

Lämna en kommentar

  • (will not be published)