Jantedöd och Mallgroda

Karin Thunberg skriver alltid lika bra, läs- och tänkvärt. Idag: “Tänk om vi kunde bli lite mer mallgrodiga”, där hon ställer den relevanta frågan:

Hur gamla är vi när vi inser att vi inte får vara duktig längre, när det blir fel och pinsamt om vi sträcker fram det vi nyss gjorde med ett jublande: Titta, vad fint! /Karin Thunberg, SvD 13/8-11

Av de nio rektorer jag haft (på snart 13 år, en och samma skola) har en varit väldigt, väldigt tydlig i att Jantelagen är död! Vi – både som skola och som enskilda individer – får lyfta fram det vi faktiskt gör som faktiskt är bra. Så det så! Tomt skryt och vackra ord utan att det finns någon bakomliggande konkret verklighet gör ingen glad. De som utmanas av att man lyfter fram det man gör som är bra måste ignoreras och förpassas till åskådarbänk.

Det bästa får inte bli det godas fiende.

– är också något vi ständigt bör ha i minne. Bara för att jag inte lyckats göra något perfekt, betyder det inte att det hela varit bortkastat, utifrån att “Riktningen är viktigare än hastigheten”. Hyggligt ofta kan “good enough” vara nog så bra. Detta gäller allmänt, men absolut i diskussionen kring Superpedagogens vara eller icke vara. I den diskussionen måste vi förstås även diskutera en undre gräns för “good enough”.

Visst måste vi få lyfta fram det vi gör som är bra. När jag började på skolan vill jag hävda att Jantelagen var stark i arbetslaget. Numera är vi mycket duktigare på att ge varandra beröm – och lyfta fram det vi gör som är bra och som faktiskt fungerar. Detta har samtidigt gjort att vi parallellt kunnat lyfta fram sådant som inte fungerar, för mer gemensam och kollegial problemlösning. Kanske är det så att de faktiskt förutsätter varandra – att man får lyfta det goda och att man får lyfta det som ännu inte är så gott?

Jante är död. Låt Jante vara död! Sträck på ryggen. Berätta vad du gör som är bra, lyft fram det du är stolt över, det du tycker och anser vara rätt och riktigt. Lyssna likaså på andra. Ge beröm när du ser något du finner gott. Det goda samhället kan bara skapas av de individer som väljer att befolka det.

Beröm liksom leenden har en förmåga att smitta. Varför inte starta en epidemi?

Kommentarer (2)

Lämna en kommentar

  • (will not be published)