Inte alltid tillgänglig: Strömsparläge

Ibland dyker frågan om strömsparläge ska aktiveras upp på mobilen. Det är en smart funktion vilken gör att batteriet håller längre än annars, vilket gör att mobilens funktion faktiskt finns där när man behöver den. Jag tror vi har mycket att tjäna på att tänka något motsvarande för oss, frånvaro av återhämtning vet vi är väldigt farligt.

Jag tänker som vanligt aktivera mitt årliga strömsparläge snart. Dvs under en knapp vecka kommer jag att stänga av mobilen och inte öppna några datorer. Inga telefonsamtal, inga SMS, ingen mail, inga sociala medier. Däremot andra fysiska samtal, närvaro med barn och morgondopp i havet.

Om man badar i havet eller äter en god middag utan att lägga ut det på Instagram, har det då verkligen hänt?

Detta är inget jag måste göra. Men det är något jag väljer att göra. För att det ger mig kraft och gör mig mer medveten.

tillgangligDet finns bara två måsten:

  1. 1) Måste dö.
  2. 2) Måste välja.

Det sägs att vi idag tittar på våra mobiltelefoner 150 gånger per dag, men jag tror nog det är fler. Sällan rings det i min, det är mer av sociala medier och arbetsverktyg. Exempelvis har vi på skolan ersatt veckobrev med närvarande Instagramflöde, vilket är väldigt smidigt och bra. Men likväl som jag kan se stora fördelar i tidsenlig teknik i form av möjligheter till kommunikation, kollaboration, kreativitet och kritiskt tänkande över många gränser ser jag även vikten av att vara närvarande även på andra sätt. Liksom att bli medveten om mina egna (o)vanor.

På personalfesten; är du mest upptagen med att berätta hur kul det är i sociala medier, eller att faktiskt ha kul? /Micke Darmell, möteskulturdagen

Senare tid har det snurrat en del inlägg och Fb-uppdateringar där rektorer och lärare säger ifrån att nu får det vara nog med föräldrars mejlande. Delvis sympatiserar jag med dessa – det finns ingen anledning att höra av sig i tid och otid till skolan med synpunkter på sådant som snarare är föräldra- och barnansvar än något för skola och lärare. Mejl författade sent fredag kväll efter livliga diskussioner och en halv flaska vin bör man i allmänhet inte skicka. Samtidigt tänker jag att jag som mottagare också måste välja 1) när jag läser mina mejl och svarar i min telefon, 2) hur jag väljer att ta emot det som kommer, 3) hur jag (eventuellt) svarar.

Jag har inga problem med att föräldrar mejlar sent eller tidigt – jag väljer när jag läser och svarar (arbetstid, inkl förtroendearbetstid vilken jag lägger där jag finner det bäst).

Jag ser mycket hellre att föräldrar talar med mig än om mig.

Jag svarar i allmänhet kort och kärnfullt och försöker sällan förklara eller försvara detaljer. Vårdnadshavare måste lita till min professionella förmåga att fatta de beslut som krävs.

Jag är hyggligt aktiv i sociala medier. För mig ger det mer än det kostar. Jag använder ofta Twitter som anteckningsblock och det gör mig i högsta grad närvarande på konferenser och i möten. Men jag läser sällan ikapp och kopplar också ner medvetet och skannar exempelvis inte av flödet innan det är dags för kudden. Söndagar dansar jag folkdans och efter det stänger jag ner alla sociala medier. Erfarenhetsmässigt blir jag en bättre lärare när jag inte läser mejl söndag kväll utan måndag morgon. men här är vi förstås olika och måste få göra olika. Erfarenhetsmässigt ger en knapp veckas #digvila mig massor av kraft och energi. Precis som ganska hög tillgänglighet övriga veckor också gör det. Därför väljer jag att göra så.

Med tillönskan om en riktigt vilsam och trivsam sommar för var och en!

Ta hand om dig

Ta hand om varandra

Ta hand om de andra

Lämna en kommentar

  • (will not be published)