Infrastruktur som fungerar

Behöver ett telefonnummer till äldsta dotterns klasskamrat. Skolan använder ett smidigt e-system för kontaktuppgifter, skriftliga omdömen, utvecklingsplaner, planeringar och liknande. Tänker att det bara är att logga in och få tag på uppgiften. Men icke. E-systemsleverantören är …

… utsatt för en överbelastningsattack, från någon som vill göra skada. Attacken har kommit i omgångar, med start tisdag eftermiddag.

Varför blir det problem?

Vår driftsleverantör har inte kapacitet att hantera all den trafik som överbelastningsattacken innebär, vilket innebär att kopplingen mellan internet och … stängs ned. (Läs mer om överbelastningsattacker (DOS) på Wikipedia).

Det är ingen fara med informationen inuti (systemet). Det är kopplingen mellan … och internet som stängs ned under överbelastningsattacken.

Vad gör vi för att lösa problemen?

Vi jobbar hårt på att lösa detta, hos oss, hos vår driftsleverantör och tillsammans med internetleverantörerna. Parallellt försöker vi få ut information till alla er drabbade.

När tror vi problemen är lösta?

Vi planerar att komma igång igen på måndag morgon. Vi vet inte exakta tidpunkten på morgonen, men återkommer under helgen när vi vet mer.

– vilket förstås gör att jag inte kommer åt informationen. Nåja, det ordnar sig. Blir också glad över att leverantören verkar ha förstått vikten av tydlig information. Men jag får en tankeställare, eller snarare påminnelse, kring vikten av att infrastrukturen byggs så att den håller. Datorer och mobiltelefoner kan verkligen vara fantastiska hjälpmedel i en skolvardag. Men det bygger på att de är tillförlitliga och fungerar när man behöver dem.

Kommentarer (4)

  1. Anna K skriver:

    Tack för kommentaren i min blogg! Hade också problem med samma sida då jag ju är i farten med att skriva alla mina omdömen just nu. Men nu är den up and running (uppe och springer?) igen… Tur att det finns fler vägar att hitta ett telefonnummer…

    • magnus skriver:

      Ja, det är tur att det inte bara finns en väg. Men man vänjer sig snabbt vid en snabb och effektiv väg… Hur gjorde jag egentligen innan jag började med Twitter (som bara är ett halvår bort) för att hålla mig ajour med skolnytt?

Lämna en kommentar

  • (will not be published)