Gynnsamma förhållningssätt – reflektion

IMG_0511Igår tog jag en kort paus från undervisningen och mina nya goa elever för att flyga ner till Blekinge för att tanka lite ny energi. Detta gjordes dels genom en promenad utmed stranden i Torsö, dels genom att vara med och leda ett seminarium i Lärares yrkesetik. Att leda dessa seminarier tar förstås en del kraft och energi, men det ger också mycket tillbaks. Det händer liksom något när lärare tar sig tid att tänka tillsammans! Vi pratade en hel del om vikten av att finna en balans mellan lyhördhet och tydlighet, gott ledarskap och utvecklandet av gynnsamma förhållningssätt – hos både stora och små. Vi återkom dock till att detta samtidigt förutsätter att man ska få göra fel på vägen; att få göra misstag är en förutsättning för lärande – för både liten och stor. Samtidigt som vi också måste hitta vägar och strukturer att både prata om det som gick snett (i syfte att inte behöva upprepa felen, vi måste ju lära oss av dem) liksom det som faktiskt fungerar och som vi gör bra.

IMG_0520-1Vad har ni för struktur för att i samtal lärare emellan lyfta elever som lyckats och gjort något bra? Hur lyfter ni det som ni själva gör bra? Och hur tar ni tag i det som behöver utvecklas?

Lärares yrkesetik är ju tydlig; att inte göra något är inget alternativ! Lärarvardagen är full av äkta dilemman; dvs sådana som inte har en självklar lösning (i så fall är det inte ett dilemma, utan ett problem), utan där alternativen som står till buds är lika dåliga. Eller bra. Hur gör ni där? Hur gör du? Hur vill du göra? Hur vill du att lärare ska göra? Om detta behöver vi tala mer, oftare och bättre. Allt i syfte att utveckla mer gynnsamma förhållningssätt.

Kommentarer (2)

 1. M-L Nordlund skriver:

  Sådana kloka funderingar! Jag läser med glädje trots att jag är pensionär.
  Men lärare finns nog i mig hela mitt liv.

  Idéerna ger hopp färden svenska skolan i dessa dagar när så mycket verkar så dystert.

  Blekinge är härligt!

  • Magnus Blixt skriver:

   Ja, det finns mycket gott i skolan, trots ofta dyster mediabild.
   Blekinge är verkligen vackert, frågan är hur det är i novemberstorm…

Lämna en kommentar

 • (will not be published)