Edcamp ett lyft – ett skollyft

Tankarna virvlar efter gårdagskvällens Edcamp Stockholm. Riktiga diskussioner människor emellan kring ämnen som engagerade. På riktigt. Kring lärarskap, undervisning, lärande, planering, strukturer, tid, …. Med människor som jag tidigare bara mött genom olika sociala medier, men nu fick träffa i levandes livet. Men i ett sammanhang där det ändå inte var viktigt vem som sa vad utan vad som faktiskt sades. Befriande. Lärande.

75-talet deltagare. Majoriteten lärare, men även lite Skolverk, journalister, utbildningskonsulter, andra intresserade. En bar. Sex bord. En whiteboard med 6×3 rutor där kvällens ämnen för tre diskussionspass växte fram organiskt. Så kan man också – med fördel – arrangera en konferens. Man kan kalla det okonferens, men varför inte kalla det konferens? Även om formen kanske inte är den vanligaste så finns den, kallas ex Öppet Forum.

I de grupper jag valde att delta diskuterade vi

 • yrkesetik & sociala medier
 • en-till-en-satsning; effekter, möjligheter, problem
 • lärares arbetstid och möteskultur

Jag fick med mig väldigt mycket och känner mig säkrare och mer medveten som lärare. Det gav sannolikt mycket mer effekt än mycken annan kompetensutveckling jag ägnat tid och kraft åt. Allt började enligt uppgift med ett klipp på TED och en fråga ut i Twitter “borde vi inte kunna göra något liknande här?” som fick svar “ja, det gör vi!”. Resten är som man säger nu historia. Tänk vilken fin linje det ofta är mellan “det borde man göra” till “då gör vi det” – och vilken skillnad det blir i effekt mellan de tu. Tack Anna Kaya och Per Falk som genom att säga “då gör vi” gav oss chansen att mötas och utvecklas.

Jag känner att det växer och mullrar i lärarleden. Men vill utvecklas, lära, göra. Det kräver förstås också att vi börjar säga ifrån när det kommer uppgifter som inte tillför elevernas kunskapstillväxt något nämnvärt. Lärare lär tillsammans!

Idag står Skolforum på programmet. Lärarnas yrkesetiska råd har även detta år en cafémonter med yrkesetiska diskussioner över en kopp kaffe eller te. Nu med visst tema Yrkesetik & Sociala medier, men vi diskuterar gärna alla yrkesetiska dimensioner vilka ryms i ett läraruppdrag. Det är alltid givande att diskutera lärares yrkesetik lärare emellan. Lärare lär tillsammans!

Kommentarer (6)

 1. Andreas Blixt skriver:

  intressant! Var det här enbart riktat för Stockholm eller öppet för hela landet? Kommer det fortsätta att ordnas liknande träffar?

  • magnus skriver:

   Ja, det var mycket intressant. Det var absolut öppet för hela landet – vem som helst kunde anmäla sig. Helt utan kostnad eller andra förpliktelser. Som snacket gått idag på Skolforum kommer det att ordnas fler liknande träffar, sannolikt på fler ställen i landet. Det är helt enkelt bara att dra igång!

   Här en film på PedagogStockholm: http://www.youtube.com/watch?v=n27wIJG4Ggg

 2. Karin Nygårds skriver:

  Ja du, vi skriver ju nästan exakt samma saker i våra blogginlägg, så jag kan bara hålla med. Det var väldigt kul att träffas och diskutera live. Hoppas det blir snart igen.

Lämna en kommentar

 • (will not be published)