Cyklande fyraåringar kräver…

Kan en fyraåring lära sig cykla utan stödhjul till förskolan? Javisst, men det kräver en del ansträngning och engagemang från både liten och stor. Rätt saker ska tränas, inte minst förmågan att överkomma känslan av att inte kunna, vilken ofta är en del av lärandeprocessen.

Kommentarer (4)

 1. Bernt A skriver:

  Stor pedagogisk visdom på fyra och en halv rader! Trevlig helg! 🙂

 2. sören holdar skriver:

  Det där är intressant. Cykeln kan användas på många sätt i undervisningen, inte minst i fysik om vi ska tala ämneskunskaper.

  Alina ville inte ha stödhjul! Hon kände större trygghet i att mor, far eller morfar sprang bakom på parkeringen i Jakobstad med en hand beredd till stöd. Eirik däremot skulle banne mig ha stödhjul. Så småningom var de vinklade rakt bakåt två decimeter ovan marken. Det trygghetsbehovet försvann när han en dag på torpet kastade sig på cykeln för att hoja ner till kompisarna och säga hej inför hemfärden. Bara det att pappa tagit bort stödhjulen för att kunna klämma in jonnen i bakluckan, men det märkte inte Eirik förrän han kom tillbaka.

  En av mina guruar Viggo Kihlborn gav mig också för många år sedan en av de allra bästa pedagogiska bilder jag fått med hjälp av sin dotter och hennes cykel.

 3. Irene Collin skriver:

  Idag behöver inga barn stödhjul till cykel. I stället kan man träna balansen på sk. springcyklar från tre års ålder och blir mycket säkrare på den vanliga cykeln när man bedöms lämplig att ha en sådan. Springcyklar sitter man och sparkar igång farten och ska kunna nå ner med hela foten i marken. Sakta och säkert tränar man balans och kan detta när man får trampcykel. Toppen!

  • Magnus Blixt skriver:

   Ja, det är en sådan yngsta dottern börjat med. Men även en dylik kräver sitt engagemang, sin ansträngning och en vuxen som stöttar, lockar och pockar. Det är dock ett suveränt hjälpmedel för en dylik. Paralleller kan utan tvekan dras till andra hjälpmedel som IKT – i rätt pedagog och elevs händer kan de verkligen tillföra mycket!

Lämna en kommentar

 • (will not be published)