Post Almedalen reflektioner

Rent quantitativt sett har Almedalen varit en stor framgång för LR Stud: 5000 flyers, 148 timmars aktivitet på Gotland, 12 LR Studare, 2 stugor, 1 introduktionsperiodslös lärare och 0 parkeringsböter. Vad kan man önska sig mer?

Mycket mer, så klart. Först och främst att politikerna verkligen verkställer allt de lovat under Almedalensvecka. Naturligtvis också att alla människor vi pratade med tar till sig alla kritikpunkter som vi syv- och lärarstudenter från LR Stud har. Men med tanke på att det är bara dag 2 i post-Almedalenssverige 2011 så är det kanske i dagsläget lite för tidigt att utvärdera resultatet.

Vi från LR Stud kan i alla fall redan nu konstatera att vi lyckades väldigt mycket med en sak, att uppmärksamma våra frågor i media. Inte bara det att Lärarnas Riksförbund Presschef Zoran Alagic skrev om ”Lärarstudenter (som är) aktiva i Almedalen”. Också Skolvärlden uppmärksammade vårt lobbyarbete och LR studare syntes och hördes i SVT. Guldkanten på det hela var ändå när jag öppnade DN den första post-Almedalens måndag. Huvudet led fortfarande av sömnbrist (Almedalenbakfullhet kallades det på Twitter) och jag låg och funderade över i vilken lokal morgonens frukostseminarie låg – för att sedan upptäcka att blåtröjorna var på sidan 11 i Dagens Nyheter. Vad snygga vi är när vi pratade med Jan Björklund om introduktionsperiodsproblemen. Med ett sådant resultat kan man väl lugnt säga att vi lyckades med att göra vår röst hörd.

LR Stud i samtal med Jan Björklund om legitimationsperioden under Almedalsveckan 2011

Kritik finns det naturligtvis också gott om. Först och främst hörde jag rykten om att Almedalen är den mest skräpiga veckan i hela Sverige. Och jag kan instämma. Borde man inte kunna ersätta alla dessa flyers och broschyrer m.m. med information som skickas via bluetooth till villiga Almedalsbesökares mobiler? Att det fanns gott om smartphones i den lilla staden Visby råder det ingen tvekan om, eftersom twitter exploderade med meddelanden som ”Katastrofalt dålig uppkoppling i #Almedalen… Fy, Telia!”. Visst, mobiluppkopplingen var bristfällig.

För att avsluta dessa reflektioner om Almedalen vill jag bara slänga in ett litet citat från DN (11/07-2011): ”Statliga myndigheter (…) gör av med över fem miljoner kronor (under Almedalsveckan), utan att det är klart vad de får för pengarna”. Använd hellre öronmärkta pengar från statliga sidan till våra elever i stället för att lägga pengarna på skogsförstörning.

Lämna en kommentar

  • (will not be published)