Om övningsskolor

Studentexamen, fristående lärarutbildning och nu övningsskolor – det blir aldrig tråkigt i utbildningssverige. Enligt Ekot från igår, tisdag, betyder den nyaste reformen att lärarstudenternas verksamhetsförlagda utbildning (VFU) kommer att ske på så kallade övningsskolor, där lärarstudenter skall få kvalificerad handledning. Vilken bra självkritik som regeringen genomför här, man erkänner efter många år att det inte bara är bra med lärarstudenternas praktiska utbildning.

Men är då lösningen att samla erfarna lärare och skickliga handledare i särskilda skolor? Kommer vi då alltså att få A och B skolor? Är fristående skolor också med i det hela eller är det bara kommunala skolor som blir övningsskolor? Och kommer dessa övningsskolor erbjuda tillräckligt med arbetsplatser för lärarkandidater?
Såklart anser jag att det är mycket positivt att man satsar på lärarkandidater för att förbättra vår situation. Men är det verkligen meningen att man redan under höstterminen ska börja med en försöksverksamhet i Stockholmsområde? Kanske skall regeringen först se till att reda ut alla frågor kring introduktionsplatserna innan man börjar på nästa byggplats?

Kommentarer (4)

 1. LRradicals skriver:

  Vilka ska arbeta på dessa skolor? Stavros Lourca och Gunilla Hammar-Säfström? Den ena som fuskat med nationella prov för att framstå i god dager, den andre som inte svarar rätt på en fråga i på spåret.
  Förutom detta är väl inte en praktik i tillrättalagda skolor med optimala förhållanden den bästa praktiken för studenterna. De ska väl praktisera och skaffa sig erfarenheter av verkligheten?

  Förbättra villkoren för mentorerna/handledarna istället så kanske kvaliteten kan höjas!
  /LR radicals

  • friedrich skriver:

   LR radicals,

   jag tycker om dina inlägg. Och du har helt rätt med vad du skriver. Eftersom det är såklart bl.a. villkoren för mentorerna/handledare som skulle förbättra situationen för VFU-studenter. Det känns inte så som om allt blir plötsligen bättre med övningsskolor.

   Hälsningar
   Friedrich

 2. Sunniva skriver:

  Hm. Det ligger en hund begraven här.

  De driver åsnorna på vägen mot “vanliga” skolor och “elit” skolor. Under täckmantel. Och vi “fångvaktare under utbildning” nickar med…

 3. Madeleine skriver:

  Hej
  Då jag är en lärarstudent och går mitt 3:e år nu på lärarprogrammet så har jag fått se 3 helt olika skolor och fått bilda mig en uppfattning om hur olika man kan jobba med elever i olika åldrar. Vilket jag anser är vitsen med VFU praktiken. Dessutom är inte alla studenter som studerar unga singlar, många av oss har barn som vi måste tänka på. Verkligheten är alltid den bästa läran.
  Mvh
  Madeleine

Lämna en kommentar

 • (will not be published)